Πολιτική

Αποστάσεις Κατρούγκαλου από Φίλη – Αλίμονο! Πρέπει να επιτρέπονται οι διαδηλώσεις

«Αλίμονο πρέπει να επιτρέπονται οι διαδηλώσεις και κάθε εκδήλωση στο πλαίσιο της δημοκρατικής τάξης δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και το Νίκο Ευαγγελάτο ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος», κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Νίκου Φίλη ο οποίος χαρακτήρισε στα όρια της συνταγματικής ανοχής το κίνημα παραιτηθείτε που διοργανώνει αντικυβερνητική διαδήλωση στις 15 Ιουνίου.

Ο κ.Κατρούγκαλος είπε πάντως: «είναι παράδοξο να βλέπεις κάποιους που έχουν πρόβλημα με την λέξη λαός να υποστηρίζουν αυτές τις εκδηλώσεις και να οικτίρουν τους αγανακτισμένους του Συντάγματος» και πρόσθεσε ότι ο κ. Φίλης έχει στοχοποιήθει.

Για τη σύνδεση της συνταγματικής αναθεώρησης με το δημοψήφισμα είπε: «Αυτό έχει δύο όψεις, πρώτα –πρώτα όλες οι πολιτικές ελίτ ακούνε «δημοψήφισμα» και όπως όταν ακούν «λαός» παθαίνουν σοκ και αναφυλαξία. Μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν είχε γίνει ουσιαστικά δημοψήφισμα στην Ελλάδα παρά μόνο για τα θέματα τα πολιτειακά. Εμείς είμαστε υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, στην πρόταση που θα προωθήσουμε η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα γίνεται και με λαϊκή πρωτοβουλία αλλά από την άλλη πλευρά είναι ακριβές ότι εφόσον πάμε σε αναθεώρηση του Συντάγματος και όχι για νέο σύνταγμα, το δημοψήφισμα δεν χωρά στη διαδικασία του άρθρου 110. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ερωτηθεί ο λαός για θέματα που είναι άμεσα σχετικά με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος ή με τη λειτουργία θεσμών δημοσίου. Για παράδειγμα εγώ δεν θεωρώ ότι δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα το ερώτημα θέλετε ή δεν θέλετε να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ή θέλετε ή δεν θέλετε να απαγορεύεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και της ενέργειας. Αυτά τα θέματα αυτοτελώς τα οποία μπορούν μελλοντικά ή και στο πλαίσιο μιας διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης να είναι και θέματα της διαδικασίας αναθεώρησης δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα να τεθούν και ενώπιων του λαού εκτός αν κάποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού!»

Για τα δημοψηφίσματα αυτά καθεαυτά είπε: «Το δημοψήφισμα όπως και οι δημοσκοπήσεις εξαρτάται εν πολλοίς από τον τρόπο που θα τεθεί το ερώτημα, επομένως πράγματι για να είναι καθαρή η απάντηση θα πρέπει και ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται να είναι σαφής. Ειδικά στο ζήτημα της συνταγματικής αλλαγής πολλά από τα θέματα τα οποία θα τεθούν είναι ζητήματα που υπάρχει πια μια ομοφωνία. Ας πούμε να μην έχουμε το απαράδεκτο καθεστώς της ασυλίας των υπουργών, να αλλάξει το άρθρο 86».

Στο ερώτημα αν θα συζητούσε η σημερινή κυβέρνηση να κάνουμε βήματα προς το να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια απάντησε; «Όχι, όχι και το είπα σας ένα δείγμα που έχουμε μια τέτοιας μορφής πόλωση, που δεν είναι κακό να υπάρχει γιατί αντανακλά διαφορετικά υπόβαθρα και διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Σε τέτοια θέματα που μπορεί να είναι και αντικείμενο αναθεώρησης, επαναλαμβάνω, ότι θεωρώ ιδιαίτερα σκόπιμο να έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος ο λαός. Τα όρια είναι τα εξής δύο, για δημοψήφισμα που δεν σχετίζεται για κάποιο νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί και για σοβαρό εθνικό θέμα. Επίσης και μερικά σοβαρά δικαιώματα μπορούν να θεωρηθούν εθνικά θέματα. Διαφωνώ εντονότατα με την άποψη που έχει διατυπωθεί από πολλούς συνταγματολόγους ότι ζητήματα δικαιωμάτων δεν μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα. Δεν μπορούν να τεθούν για να περιοριστούν δικαιώματα μειοψηφιών αλλά για να ξέρουμε αν θα κατοχυρώσουμε ένα νέο δικαίωμα προφανώς, γιατί όχι».

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς το να διεξάγει δημοψήφισμα για το σύνταγμα ρωτήθηκε ο υπουργός και απάντησε:
«Δεν μπορώ να σας μιλήσω για την κυβέρνηση συνολικά, η προσωπική μου πρόταση θα είναι πράγματι για μια σειρά σημαντικά ζητήματα του πολιτικού μας συστήματος που έχουν χαρακτήρα εθνικού ζητήματος νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουμε δημοψήφισμα. Προφανώς η διαδικασία για την αναθεώρηση θα εξελιχθεί ακριβώς όπως ορίζει το άρθρο 110 του συντάγματος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό εάν όμως για ορισμένα θέματα από αυτά θελήσουμε να έχουμε και τη γνώμη του λαού, ο λαός είναι κυρίαρχος ποιος φοβάται το λαό;»

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού