«Δεν αποκλείω τη διάσπαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή», ήταν το σχόλιο του πρώην ΥΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν γίνει «μύλος» στη «σκιά» του επίμαχου προεκλογικού σποτ του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα την Πέμπτη (14.09.23) και ερωτηθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε «για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, μετά από δύο διαδοχικές εκλογές, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και συνέχισε: «Βεβαίως και δεν το αποκλείω (σ.σ. το ενδεχόμενο της διάσπασης). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει».
«Η ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες», είπε στο μεταξύ σχετικά με τις αντιδράσεις για το σποτ του κ. Κασσελάκη στη Μακρόνησο.
«Κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της ιστορίας και κανένας δεν μπορεί να περιφρουρήσει κάτι με κριτήρια τέτοιου τύπου που να μην αφήνει ή να δημιουργεί ένα σκληρό πυρήνα μέσα στον οποίο δεν μπορεί να μπει κανείς άλλος. Η ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όλοι όσοι έχουν ευαισθησίες πάνω σε αυτά τα θέματα και προβληματισμούς, τους επιτρέπεται ή έχουν δικαίωμα να επικαλούνται όλη αυτή την ιστορία».
Όσον αφορά τις αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι δεν είναι κομψό. Λάθος ή σωστό, δεν ξέρω. Πάντως μία αντιπαράθεση η οποία δεν έχει νόημα. Όλη αυτή η υπόθεση ήταν ένας συμβολισμός και μία επίκληση κάποιων ιστορικών γεγονότων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με μία, με την καλή έννοια, σαν δείγματα ενότητας και αποφυγής των λαθών».