Το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν την τουρκική παραβατικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έθεσε στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία -με αίτημα της οποίας συνεκλήθη το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο- ανέδειξε με αυτό τον τρόπο την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η Ελλάδα όσο και ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι, επεσήμαναν τη δέσμευση όλων απέναντι στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ -που αναφέρεται και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών- περί ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και υποχρέωσης για μη χρήσης ή απειλής βίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα δήλωσε έτοιμη για διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς όμως απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, θέτοντας ως προϋπόθεση την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ORUÇ REIS, από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αναφορικά με τις προτάσεις που υπέβαλε γραπτώς στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Αθήνα θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία της Συμμαχίας τα σχόλιά της.