Πολιτική

Άρθρο – παρέμβαση του Τζέφρι Πάιατ στο newsit.gr – Θερμό μήνυμα για την ελληνική οικονομία – Ψήφος εμπιστοσύνης στους νέους Έλληνες επιχειρηματίες

- Ύμνοι για την Ελλάδα από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με άρθρο του για το newsit.gr - Δίνει μήνυμα αισιοδοξίας για την Ελλάδα - "Φτιάχνει" κλίμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα και νέες τεχνολογίες - «Κορυφαία μας προτεραιότητα η εκπαίδευση σε τεχνολογία και επιχειρηματικότητα» - Ποιος είναι ο Τζέφρι Πάιτ, ο Αμερικανός πρέσβης που "έσπασε" τα στερεότυπα

Βαρυσήμαντη παρέμβαση για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως όσον αφορά κυρίως στη νεανική επιχειρηματικότητα στέλνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ με άρθρο του στο newsit.gr.

Ο Αμερικανός πρέσβης πρόσφατα βρέθηκε στα Ιωάννινα και εντυπωσιάστηκε (εκτός από το φαράγγι του Βίκου και τον νέο δρόμο που όπως λέει “αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από έναν αυτοκινητόδρομο) από τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νεανικής επιχειρηματικότητας.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει καταστήσει κορυφαία προτεραιότητα της την υποστήριξη  της εκπαίδευσης σε κύριους τομείς της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας», γράφει ο Τζέφρι Πάιατ, που δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες.

«Τα νέα μυαλά που συναντήσαμε στα Ιωάννινα αντιπροσωπεύουν το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας και το ακλόνητο επιχειρηματικό πνεύμα», τονίζει.

«Έχω πει πολλές φορές ότι η επιτυχία της κοινότητας των νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μια από τις αμέτρητες ιστορίες επιτυχίας της χώρας», σημειώνει και καλεί τους νέους «να μας βοηθήσουν να πούμε ιστορία μέσω των συνεχών επιτυχιών τους».

Διαβάστε όλο το άρθρο του Τζέφρι Πάιατ στο newsit.gr

Δημιουργώντας νέους δρόμους προς την επιτυχία: Τα Ιωάννινα και η Περιφέρεια Ηπείρου

Άρθρο από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ

Ο δρόμος προς τα Ιωάννινα είναι καινούργιος και αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό αυτοκινητόδρομο, όπως έμαθα από την πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή. Για τους κατοίκους της Ηπείρου είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο κεφάλαιο στην πλούσια, πολιτιστική τους ιστορία. Καθιστά την Ήπειρο προσβάσιμη για τον τουρισμό, το εμπόριο και τις εμπορικές συναλλαγές, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στα τουριστικά “διαμάντια” της περιοχής όπως το φαράγγι του Βίκου, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και το φρούριο των Ιωαννίνων το οποίο στεγάζει το εκπληκτικό Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή, είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω τη μοναδική συναγωγή των Ρωμανιωτών και να ακούσω την ιστορία αυτής της κοινότητας. Εντυπωσιάστηκα από το πως η πολυπολιτισμική ταυτότητα και οι βαθιές ρίζες της θρησκευτικής ανεκτικότητας των Ιωαννίνων με την ειρηνική συνύπαρξη των ορθόδοξων, εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων έθεσαν τα θεμέλια για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινότητα σήμερα. Επισκέφθηκα επίσης το κέντρο υποδοχής της Αγίας Ελένης, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 350 αιτούντες για άσυλο, κυρίως οικογένειες, από περισσότερες από 20 εθνικότητες. Τα Ιωάννινα έχουν καλωσορίσει περίπου 90 παιδιά σε τοπικά δημοτικά και γυμνάσια. Οι τοπικοί εθελοντές, οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι ΜΚΟ εργάστηκαν σκληρά για να εντάξουν αυτούς τους μετανάστες στον οικονομικό ιστό της κοινωνίας τους και πιστεύω ότι αυτή η γενναιοδωρία και η δημιουργικότητα – ελληνικές αξίες που πέρασαν μέσα από τις γενιές – ανοίγουν ένα χώρο για οικονομική αναβίωση σε αγροτικές κοινωνίες όπως τα Ιωάννινα.

Μας ενέπνευσε ιδιαίτερα και το Πάρκο Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια θετική αξία που παρέχει χώρο και την κατάλληλη υποδομή σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτές οι εταιρείες μπορούν να αποτελέσουν ένα στρατηγικό επόμενο βήμα για αποφοίτους πανεπιστημίων, δίνοντας ταυτόχρονα στους σπουδαστές την ευκαιρία να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα. Η φιλοδοξία των Ιωαννίνων να γίνει κέντρο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα φαίνεται και στους ενθουσιώδεις φοιτητές και επιχειρηματίες που γνώρισα στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο και στην αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει καταστήσει κορυφαία προτεραιότητα της την υποστήριξη  της εκπαίδευσης σε κύριους τομείς της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουμε τις αυξημένες ευκαιρίες για κορίτσια στους τομείς των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά (STEM). Φέτος, φέραμε το σπουδαίο πρόγραμμά μας για την υποστήριξη των ευκαιριών STEM για κορίτσια στην περιοχή των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα, CodeGirls, έχει προσφερθεί σε κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ξεκίνησε με την πρόθεση να εντάξει τα κορίτσια στον προγραμματισμό και να κλείσει το χάσμα των φύλων στον τομέα της τεχνολογίας, επιτρέποντάς τους να λάμψουν και να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον με ομότιμες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης των νέων. Με ενέπνευσε η ενέργεια και η δημιουργικότητα που έβλεπα ανάμεσα σε αυτές τις νεαρές “προγραμματίστριες” και είμαι βέβαιος ότι καθώς επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να εργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας και της μηχανικής.

Ταυτόχρονα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα επενδύει σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, τα οποία ελπίζουμε ότι θα ενισχύσουν ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Τα Ιωάννινα ήταν η ιδανική επιλογή για το Mindspace Challenge, έναν διαγωνισμό που υποστηρίζεται από την Πρεσβεία και δίνει σε νέους επιχειρηματίες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους, να μάθουν βασικές δεξιότητες παρουσίασης και να δημιουργήσουν δίκτυο με φοιτητές με κοινά ενδιαφέροντα από όλη την περιοχή. Ο περσινός νικητής του διαγωνισμού, ο Γιώργος Βαρβαρέλης από το Βόλο, είναι πλέον συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Agile Agriculture Technologies. Ανέπτυξε ένα καινοτόμο σύστημα αισθητήρων το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε αγροτικά οχήματα καλλιέργειας για τον έλεγχο της ποσότητας λιπασμάτων με βάση την πραγματική ανάγκη και όχι την τυχαία ρίψη, και αποτέλεσε έμπνευση για τους φετινούς συμμετέχοντες. Με εντυπωσίασαν οι δύο φιναλίστ που επιλέχθηκαν από τα Ιωάννινα και τους ευχήθηκα καλή τύχη στον τελικό διαγωνισμό στην Αθήνα τον Ιούνιο.

Αυτά τα νέα μυαλά που συναντήσαμε στα Ιωάννινα αντιπροσωπεύουν το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας και το ακλόνητο επιχειρηματικό πνεύμα. Όλοι αποτελούν μέρος μιας αυξανόμενης ομάδας νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, οι οποίοι οικοδομούν νεοσύστατες επιχειρήσεις και δημιουργούν ανταγωνιστικές εταιρίες παγκοσμίως. Έχω πει πολλές φορές ότι η επιτυχία της κοινότητας των νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μια από τις αμέτρητες ιστορίες επιτυχίας της χώρας και έτσι ενθαρρύνω όλους τους συμμετέχοντες στα προγράμματά μας, τους σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο που συναντήθηκα και τους κατοίκους των Ιωαννίνων να μας βοηθήσουν να πούμε ιστορία μέσω των συνεχών επιτυχιών τους.

Αυτή ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στην Ήπειρο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Εκτίμησα ιδιαίτερα τη γενναιόδωρη φιλοξενία του δημάρχου και αντιδημάρχου των Ιωαννίνων, του δημάρχου της Δωδώνης και του Περιφερειάρχη που μοιράστηκε μαζί μου την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και τους πολλούς άλλους που διέθεσαν το χρόνο τους για να μοιραστούν τις ομορφιές της περιοχής τους. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ήπειρο στο μέλλον καθώς έχουν μείνει ακόμα πολλά χιλιόμετρα εξερεύνησης στο Φαράγγι του Βίκου!

Ποιος είναι ο Τζέφρι Πάιατ

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1963. Κατάγεται από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν εκείνος που αποφάσισε να τον τοποθετήσει πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Πήρε το χρίσμα στις 19 Μαΐου 2016 και ο διορισμός του επιβεβαιώθηκε στις 14 Ιουλίου 2016.

Είναι ο πρέσβης που ξεφεύγει από το στερεότυπο του διπλωμάτη που παρατηρεί αλλά δεν παρεμβαίνει. Ο Τζέφρι Πάιατ έχει άποψη, έχει λόγο και δεν διστάζει να εκφράζει αυτό που πιστεύει. Όπως έκανε πρόσφατα με την περίπτωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Από την πρώτη στιγμή είχε φροντίσει να δείξει πως δεν είναι σαν τους άλλους. Θέλοντας να «συστηθεί» στους Έλληνες, είχε ανεβάσει ένα video στη σελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στο Facebook. Μιλούσε για τον εαυτό του (και στα ελληνικά), για την ελληνική κρίση και το πόσο καλά ήξερε την κατάσταση στην χώρα όπου ερχόταν.

Στην Ουκρανία

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσιζε να του αναθέσει τα ηνία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν πως ο Τζέφρι Πάιατ είναι ένας διπλωμάτης για… ειδικές αποστολές, ειδικός στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων.

Άλλωστε, πριν από την Αθήνα ήταν στην Ουκρανία και διαχειρίστηκε την κρίση του 2014, μια από τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων χρόνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Έμεινε στο Κίεβο από τις 30 Ιουλίου 2013 έως τις 18 Αυγούστου 2016.

Έχει bachelor στις πολιτικές επιστήμες (πανεπιστήμιο Καλιφόρνια 1985) και master στις διεθνείς σχέσεις (πανεπιστήμιο Γέιλ 1987). Η διπλωματική του καριέρα ξεκίνησε στις Ονδούρες το 1990, ως υποπρόξενος στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα. Ανέλαβε αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία το 2006 και το 2007 και αργότερα αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

Από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 υπηρέτησε ως αναπληρωτής βοηθός γραμματέα Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα