Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Άρθρο του Ε. Στυλιανίδη σε ισραηλινή εφημερίδα: Κοινό πεπρωμένο Ελλάδα-Ισραήλ

Άρθρο του Ε. Στυλιανίδη σε ισραηλινή εφημερίδα: Κοινό πεπρωμένο Ελλάδα-Ισραήλ

Άρθρο υπό τον τίτλο “Ισραήλ-Ελλάδα:Ένα κοινό πεπρωμένο” του πρώην υπουργού, δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα “Haaretz”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

“Οι Ισραηλινοί και οι Έλληνες έχουν κοινό πεπρωμένο. Δύο έθνη που διαχρονικά έχουν ασκήσει επιρροή, πολύ μεγαλύτερη από τα όρια των κρατών τους. Δύο αδελφοί πολιτισμοί, ο καθένας από τους οποίους έχει διαδραματίσει ένα μοναδικό ρόλο στο διεθνή στίβο. Δύο λαοί πολυμήχανοι που κέρδισαν το διεθνή θαυμασμό και διακρίθηκαν κυρίως ως άτομα σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρέθηκαν. Δυο κράτη, που αναγεννήθηκαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές, και τα δύο όμως μέσα σε εύθραυστες και ασταθείς περιοχές.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται παράλληλες διαδρομές, οι οποίες παρέχουν πολυάριθμες ευκαιρίες να διδαχτούν ο ένας από τον άλλο και υπογραμμίζουν την υπεραξία που θα είχε η οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσά τους.

Το Ισραήλ βίωσε την οικονομική κρίση πολλά χρόνια νωρίτερα απ΄ την Ελλάδα. Το Ισραήλ μετέτρεψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε ευκαιρίες. Το πέτυχε αυτό, ενώ παράλληλα απειλούνταν με πόλεμο, ασύμμετρες απειλές και παρατεταμένη, απόλυτη μοναξιά σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και θρησκευτικό ριζοσπαστισμό. Το Ισραήλ εξασφάλισε το μέλλον του επενδύοντας εκεί όπου υπήρχε ανάγκη: στα σύγχρονα αμυντικά συστήματα, στο νερό, στην υγεία, στην ενεργειακή επάρκεια και στον πρωτογενή τομέα.

Η μοναξιά και οι δυσκολίες μετέτρεψαν τους Ισραηλινούς πολίτες, καθιστώντας τους μαχητές που έχουν επιδείξει τόλμη, διορατικότητα και εν τέλει δημιουργικότητα Πέτυχαν γιατί βασίστηκαν στον εαυτό τους, αγάπησαν την πατρίδα τους, ενεργοποίησαν την ομογένειά τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη και εμπνεύστηκαν από τη δύναμη του εθνικού τους πολιτισμού.

Οι Έλληνες πολίτες των τελευταίων δύο γενεών, πέρασαν επίσης δυσκολίες –είτε με την Τουρκία, είτε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το ναζισμό–, τις οποίες πλήρωσαν ακριβά τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε χρήμα.

Σήμερα, και ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική της ιστορία, θα ήταν καλό να μιμηθεί την επιτυχία του Ισραήλ. Κανείς στην Ευρώπη δε δείχνει να συνειδητοποιεί το βάρος που σηκώνει η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Το 90% της παράνομης μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν μέσω της Ελλάδας. Η βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα από τους δανειστές της στην περίοδο της κρίσης, απαιτεί ανταπόδοση. Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται τα τελευταία χρόνια σε απίστευτους οικονομικούς περιορισμούς, έχοντας χάσει το 40% των συνολικών εισοδημάτων τους.

Φαινόμενα νεοναζισμού και αντισημιτισμού, όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, επεδίωξαν να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία και να θρυμματίσουν τον αξιακό κώδικα του πολιτισμού μας. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη, συγκρούστηκαν μετωπικά με αυτά τα φαινόμενα

Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει μια τιτάνια προσπάθεια ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Η Ελλάδα είναι μια προικισμένη χώρα, που παρά την απειλή της φτωχοποίησης και το casus belli μιας Τουρκίας που εμφανίζει τελευταία την αλαζονική συμπεριφορά περιφερειακής δύναμης που δε σέβεται τους κανόνες, έχει τη δύναμη γρήγορα να ανασυγκροτηθεί εδραιώνοντας στέρεες συμμαχίες.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., λόγω και της εγγύτητάς της στο Ισραήλ αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό εταίρο για το Ισραήλ.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ήδη αναπτύσσονται ταχύτατα. Στον ενεργειακό τομέα, η δημιουργία μιας συμμαχίας «Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας» θα εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών αλλάζοντας το status quo της ευρύτερης περιοχής.

Η μετεξέλιξη αυτής της συνεργασίας σε Διμερή Στρατηγική Σχέση, καλλιεργεί ακόμα περισσότερες προοπτικές ευρωστίας και ανάπτυξης, λόγω της βαθιάς ιστορικής και πολιτιστικής ρίζας των χωρών μας.

Στην Ελλάδα, οι ανθηρές εβραϊκές κοινότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχουν λειτουργήσει διαχρονικά ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αντίστοιχα στο Ισραήλ, τη ρίζα μας αντιπροσωπεύεται από την κυρίαρχη παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που ως τοποτηρητής του Πανάγιου Τάφου διαδραματίζει ένα ενωτικό ρόλο για όλα τα χριστιανικά δόγματα και έναν ειρηνοποιό ρόλο στη σχέση με τις άλλες θρησκείες, λειτουργώντας ως καταλύτης και σε απόλυτη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.

Κάθε μία από τις δύο χώρες, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει για την άλλη ως γέφυρα και πύλη προς νέες αγορές, αλλά και ως όχημα διεθνών συνεργασιών μέσα από τις διάσπαρτες ανά τον κόσμο ομογένειές μας.

Λιγότερο από έναν αιώνα πριν, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του πρωτοπόρου Εβραίου, Άλμπερτ Αϊνστάιν και του διακεκριμένου Έλληνα μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, άλλαξαν το πρόσωπο της σύγχρονης επιστήμης. Η σημερινή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και των δύο εθνών, αποτελεί την ανανέωση του ιστορικού τους δεσμού.

Κλείνω παραφράζοντας τον Έλληνα νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη: «θα έλθει η στιγμή που οι Πολιτισμοί μας θα μας συγκλονίσουν με τη δύναμη της επικαιρότητάς τους»”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το τσιφτετέλι του δημάρχου!

ΥΠΕΣ: Επιχορηγεί 99 Δήμους με 362,7 εκ. ευρώ

“Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει τη Γιάννα Αγγελοπούλου για το Δήμο Αθηναίων”

ΥΠΕΣ: Καταργούνται 516 κενές οργανικές θέσεις σε ΟΤΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε