Κυριακή, 1 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Αρχή με κόντρες στη συζήτηση στη Βουλή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με παρουσία του Πρωθυπουργού και ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Αντιπολίτευση που απορρίφθηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διήμερη μάχη ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

Την ένταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον βουλευτής της Ανδρέα Λοβέρδο να την δομή με βάση ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα παρέχονται ίδιες παροχές υγείας παρόλο που θα καταβάλλουν διαφορετικές εισφορές συνεπώς παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας. Την αντισυνταγματικότητα υποστήριξαν από τη ΝΔ ο Θεόδωρος Φορτσάκής, από την Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλης και από την Ενωση Κεντρώων ο Γιώργος Καρράς. Το βασικό επιχείρημα που ανέδειξαν για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου το θεμελίωσαν στις άτοκες επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο και στο διαφορετικό κόστος περίθαλψης με εισοδηματικά κριτήρια, για τους νοσηλευόμενους. Και επισήμαναν ότι οι διατάξεις αυτές θα εκπέσουν στα Δικαστήρια καθώς παραβιάζουν το Σύνταγμα περί τήρησης της αρχής της ισότητας καθώς δεν μπορούν αντιμετωπιστούν όμοιες περιπτώσεις με ανόμοιο τρόπο.
Την ένσταση αντισυνταγματικότητας αντέκρουσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ περί δικαιώματος του νομοθέτη να παρεμβαίνει όταν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος συντάχθηκε μιλώντας για μια ιστορική στιγμή για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του αντέκρουσε το επιχείρημα αντισυνταγματικότητας που επικαλέσθηκε η Αντιπολίτευση επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος περί κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους ασθενέστερους. Και εξήγησε πως με βάση αυτή την συνταγματική αρχή μπορεί να επιβαρυνόμαστε όλοι ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνάμεις. Και για όσους έχουν μεγαλύτερες καταβαλλόμενες συνεισφορές αποτελούν μια υποχρέωση κοινωνικής Αλληλεγγύης απέναντι στους ασθενέστερους.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε