"Μουρμούρες" στον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. "Ναι" στη συνεργασία αλλά... "όχι" ένταξη στα ψηφοδέλτια λέει το Μαξίμου. Αλλάζει ο Κανονισμός της Βουλής για να... σωθούν τα μικρά κόμματα.
Το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά δεν είναι όπως φαίνεται μια απλή διαδικασία καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι γκρίνιες για το ποιους αφορά αυτή διαδικασία.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τον προβληματισμό τους λέγοντας ότι πολλοί από τους αποδέκτες του μηνύματος της κυβέρνησης είναι άνθρωποι που προέρχονται μεν από την κεντροαριστερά αλλά πλέον βρίσκονται στη δύση της πολιτικής τους πορείας.
Όσοι από το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται προβληματισμένοι για το άνοιγμα αυτό λένε ότι δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η ένταξη στελεχών της κεντροαριστεράς εάν αυτά δεν έχουν να προσφέρουν και να σηματοδοτήσουν σε αυτή την διαδικασία κάτι σημαντικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στο euro2day.gr εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό τον προβληματισμό του. «Ασφαλώς δεν υπάρχει παρθενογένεση, χρειάζονται η πείρα, η ικανότητα, τα δίκτυα» είπε ο πρώην υπουργός. «Αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να εκφραστεί λυσιτελώς η κοινωνία της κρίσης και μετά την κρίση, με παλαιά κουρασμένα πρόσωπα και παλαιές νοοτροπίες, είναι πολύ μικρή η προστιθέμενη πολιτική αξία τους. Όχι ανύπαρκτη αλλά πολύ μικρή. Είναι σαν να χτίζεις ένα καινούργιο κτίριο με υλικά από κατεδάφιση. Ακόμη κι εμείς, τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, λαχανιάζουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Το 2015 είχα πει στη Βουλή ότι κι εμείς είμαστε καύσιμο της ιστορίας».
Την ίδια στιγμή ωστόσο στην κυβέρνηση αναζητούν τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί η συνεργασία αυτή στις εκλογές. Όπως έλεγαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες το θέμα είναι να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι προερχόμενοι από την κεντροαριστερά αλλά να φανεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι πρόκειται για συνεργαζόμενους με το κυβερνών κόμμα. Καθώς δεν μιλάμε για συνασπισμό κομμάτων αλλά για συνεργασία τα πράγματα εμφανίζονται περίεργα και προβληματικά. Έτσι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αναζητούν την κατάλληλη λύση για το θέμα καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα στηθούν οι κάλπες.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα Καμμένου οι πληροφορίες λένε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής – που είχαν αποφασιστεί πριν την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση – που ίσως ξεμπλοκάρουν το θέμα. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν όλα τα μικρά κόμματα τα οποία σήμερα εμφανίζονται να έχουν πρόβλημα ύπαρξης εξ αιτίας των μετακινήσεων των βουλευτών τους.