Η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ σε τέσσερα κυρίως άρθρα οδήγησε σε διακοπή την συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που αφορά διορθωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη», στη Βουλή. Η συζήτηση θα συνεχιστεί τελικά σήεμρα, με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα και να καμφθούν οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, παρενέβη κατά τη συζήτηση προειδοποιώντας ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στα τέσσερα αυτά άρθρα. Βελτιωτικές αλλαγές ζήτησαν και βουλευτές της ΝΔ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα άρθρα τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που αφορούν στον Συμπαραστάτη του Δημότη, την εκχώρηση ή την ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, τη δυνατότητα να τίθενται σε αργία οι αιρετοί που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη μόνο όταν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, την απαλλαγή όσων οφείλουν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για παράνομες πινακίδες.
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε δεκτές βουλευτικές τροπολογίες, μεταξύ των οποίων και του ΠΑΣΟΚ, με την οποία εναρμονίζεται το καθεστώς των υπαλλήλων Δημοσίου Δικαίου, που εξελέγησαν και τοποθετήθηκαν σε κάποιες θέσεις και έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ της αντιμισθίας της θέσης που έχουν τοποθετηθεί ή του μισθού που είχαν, με τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου.
Τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει και ο Γιώργος Ντόλιος, όταν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση για τον Συμπαραστάση του Δημότη αν καταλήγει να διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μνημείο κακής νομοθέτησης το άρθρο 77 για τις παράνομες πινακίδες, καθώς νομιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο όσοι παρανόμησαν και δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα».
Ακόμα εξέφρασε την αντίθεσή του στη διάταξη για την εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η μισθοδοσία. Βελτιωτικές αλλαγές ζήτησε και για τη διάταξη που αφορά τις περιπτώσεις που τίθενται σε αργία αιρετοί. Ο κ. Ντόλιος πρότεινε για πλημμελήματα να μην τίθενται σε αργία οι αιρετοί χωρίς εφετειακή απόφαση, ενώ για τα κακουργήματα να τίθενται σε αργία όταν η παραπομπή έχει γίνει με αμετάκλητο βούλευμα και έχουν εξαντληθεί οι προσφυγές.
Την κάθετη διαφωνία του με το «προεκλογικό», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο διά της εισηγήτριας του, Σοφίας Σακοράφα, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποστηρίζοντας ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» στους δήμους. Τα πυρά τους εστίασαν, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 62 που αφορά τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων από τους περιφερειάρχες για έργα και προμήθειες, ενώ ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με το άρθρο 78 δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα περίπτερα προς όφελος των πολυεθνικών. «Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Λίθοι και κέραμοι ατάκτως ειρημένοι. Με εξαμβλωματικές και ουρανοκατέβατες διατάξεις που αποσκοπούν σε πελατειακές εξυπηρετήσεις ημετέρων ένα μήνα πριν τις εκλογές και την ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού βουλιάζει», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ξαναφέρνει την εποχή του «Τζουμπέ».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που λύνει τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ζήτησε μεγαλύτερη αποσαφήνιση στη διάταξη που αφορά στον Συμπαραστάτη του Δημότη ώστε, όπως είπε, να γίνει πιο αποτελεσματικός ο θεσμός.
Η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Έλενα Κουντουρά, χαρακτήρισε πρόχειρο και αποσπασματικό το νομοσχέδιο, και πρόσθεσε ότι το κόμμα της «δεν θα ψηφίσει ούτε ένα άρθρο εκτός από τις γραφειοκρατικές διατάξεις για τις οποίες θα δηλώσει “παρών”».
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «βάλθηκε να εξοντώσει τις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι «στο στόχαστρο της μπήκαν πλέον και οι καπνοπώλες με το άρθρο 78».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε και ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν περάσει το άρθρο 4 για τον Συμπαραστάτη του Δημότη θα είναι κόλαφος και χαστούκι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να φέρετε ρύθμιση που θα κατοχυρώνει τον θεσμό, αποσύρετε το. Είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορούμε να το δεχτούμε», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ. Το ίδιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ. Αναγνωστάκης για τη διάταξη που αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, επισημαίνοντας ότι «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου», αλλά και για τη «χαριστική ρύθμιση με τα πρόστιμα για παράνομες πινακίδες που τιμωρεί τους συνεπείς και επιβραβεύει τους παράνομους» καθώς και στη διάταξη για την αργία των αιρετών.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, έκανε λόγο για ένα ακόμα νομοσχέδιο που έχει στόχο την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και των υπηρεσιών κοινωνικών παροχών. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνειδητά προσπαθεί να αποπροσανατολίσει βαφτίζοντας δήθεν το νομοσχέδιο βελτιώσεις στους ΟΤΑ, ενώ στην πραγματικότητα, όπως είπε, «βάζει νέα θηλιά στο λαιμό τους προκειμένου να εναρμονιστούν στις ανάγκες των επιταγών της ΕΕ και του κεφαλαίου και προωθεί εργασιακές σχέσεις λάστιχο».
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Γιάννης Κουράκος, έκανε λόγο για νομοσχέδιο «πασπαρτού του “Καλλικράτη”» και εξέφρασε την αντίθεση του ιδιαίτερα για τη ρύθμιση που αφορά την εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, χαρακτηρίζοντας την «ξεπούλημα και υιοθέτηση ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής».
Διαβάστε επίσης:
Νέα δημοσκόπηση! Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το Μπαλτάκος-gate δεν ευνοεί τη Χρυσή Αυγή
Ερυθρόλευκη… βόμβα στον Πειραιά! Υποψήφιοι Μώραλης και Μαρινάκης
Ο Κασιδιάρης αποκάλεσε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου “ενεργούμενο της χούντας Σαμαρά”