Στο… κόκκινο είναι η αγωνία της κυβέρνησης που κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, όταν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Σύμφωνα με το vima.gr ενδεχομένως, να γίνει και η κρίσιμη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.
Ωστόσο, για αυτές τις συναντήσεις επικρατεί άγνοια στο Βερολίνο, που τονίζει πως δεν έχει υπόψη του προπαρασκευαστική συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στην Deutsche Welle ότι δεν υπάρχει πληροφορία για μια τέτοια συνάντηση αύριο ή τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ότι δεν έχουν γνώση κάποιας πρόθεσης για πρόσκληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπενθύμισαν ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 9 Μαΐου. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί τηλεφωνική επικοινωνία του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, πόσο μάλλον που είναι φυσικό ένας υπουργός να τηλεφωνεί χωρίς να ενημερώνει με ποιον συνομιλεί.
Σε ό,τι αφορά στις πιθανότητες επιτυχίας του Eurogroup της Δευτέρας, το Βερολίνο δεν διαθέτει μέχρι τώρα νέα δεδομένα ή κάτι το νεώτερο που να προδιαγράφει την έκβαση του Eurogroup. Στα βασικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, δηλαδή στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, στα κόκκινα δάνεια και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος, παραμένει το αγκάθι των προληπτικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι την επομένη Δευτέρα υπάρχει χρόνος και ίσως προκύψει κάποιο νέο στοιχείο. Για τη Γερμανία σημασία έχει να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Η Κομισιόν δια του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί δημοσιοποίησε την εαρινή της έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία διαπνέεται από θετικό αέρα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, και επισήμανε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που είναι καλύτερες αυτών που ήταν προσδοκώμενες. Ο επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.
Εκανε επίσης λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. «Αυτό που επιθυμούν όλες οι πλευρές είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει δουλειές για τη νεολαία», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και στο προσφυγικό και πως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχτεί αυτή η συμφωνία. «Είναι στο συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας», αναγνώρισε ο επίτροπος, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.
Ερωτηθείς κατά πόσο περιμένει συμφωνία, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» υπογραμμίζοντας πως τα ζητήματα που εκκρεμούν «δεν είναι εύκολα». «Η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «πιθανό» και «εφικτό».
Αναφορικά με τον υπό διαπραγμάτευση μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως «πολλά έχουν γίνει και πολλά έχουν συζητηθεί» και πως η «νομική προετοιμασία» του εν λόγω μηχανισμού έχει ξεκινήσει. Τέλος, αναφορικά με το βασικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, ενώ υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».
Όλα όμως, αναμένεται να κριθούν – ειδικά όσον αφορά στα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ για τα οποία επιμένει το ΔΝΤ, την Τετάρτη του Πάσχα.
Πηγή: Deutsce Welle