Μια συζήτηση με «φόντο» τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup και τις εκτιμήσεις και «ερμηνείες» που κάνει το κάθε κόμμα και ανεβάζουν τους τόνους.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μπγιάλα, υποστήριξε ότι “ο προϋπολογισμός αυτός είναι αξιόπιστος, ρεαλιστικός, πλεονασματικός και κοινωνικά δίκαιος» ενώ για την χθεσινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί «μια σημαντική επιτυχία και ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση» « η χώρα ήδη ανακάμπτει και φαίνεται από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στις αυξήσεις των καταθέσεων…». Επιτέθηκε στην ΝΔ μεταξύ άλλων ότι «φοβάται την έξοδο της χώρας από την κρίση» λέγοντας πως ότι «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης που θέλατε έγινε τελεία…» Η καταστροφολογία σας πέφτει συνέχεια έξω… Αποτοξινωθείτε για να συμβάλλετε θετικά στον ρόλο σας ως αξιωματική αντιπολίτευση… Το 2019 θα κριθούμε και εσείς θα ξανά κάθεστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί πλεόνασμα θα έχουμε και ρύθμιση του χρέους θα έχουμε πετύχει…”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης υπό την παρουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε στα όσα «αισιόδοξα» περιέγραψε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της οικονομίας λέγοντας «και αυτοί έζησαν καλά και εμείς καλύτερα…» και συνέχισε τα σκωπτικά του σχόλια προσθέτοντας «βαφτίζεται το κρέας ψάρι… με αυτό τον Προϋπολογισμό και λέτε ότι η χώρα κάνει αναπτυξιακό άλμα… Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε… δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας…».
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς είπε «δεν τα παραγνωρίζω φυσικά, πρέπει ωστόσο, να μην κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες. Δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε ονομαστική μείωση του χρέους. Σε απλά ελληνικά όσα οφείλαμε, θα εξακολουθήσουμε να οφείλουμε. Πρόκειται, απλώς, για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060… Και σε αντιστάθμισμα για αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες στο Eurogroup να διατηρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι στο 2% όπως έλεγε, αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα μεσοπρόθεσμα! Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν 3 δις. παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο από εάν ήταν στο 2%. Μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα 2 χρόνια πριν. Μέτρα για τα οποία, μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέσα στο κείμενο να υπάρξει ένας μόνιμος κόφτης που να τα εξασφαλίσει! Κοντολογίς, μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Κι ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος! Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση!».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και εισηγητής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «εμείς δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις για καραμελίτσες και σοκολατίτσες… δεν είμαστε αυτής της σχολής… η πατρίδα μας έχει ανάγκη την επανάσταση της σοβαρότητας, την επανάσταση της υπευθυνότητας. Την επανάσταση της κοινής λογικής. Και σε αυτή την επανάσταση θα προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο της γενιάς μας και για να αφήσουμε για πάντα πίσω μας την κρίση και τα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε, αλλά η Ελλάδα δεν έχει αποτύχει. Θα τα καταφέρουμε. Με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Με αλήθεια και σοβαρότητα η Ελλάδα θα κατακτήσει και πάλι τη θέση που δικαιούται και αξίζει».
«Δυστυχώς συζητάμε έναν ακόμα προϋπολογισμό της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με επώδυνα μέτρα φόρους και περικοπές…». ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Γιάννης Κουτσούκος λέγοντας πως « ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε αλλάξει σελίδα εδώ και χρόνια… και θα μπορούσαμε να είχαμε περάσει από την φάση της εξόδου -που βρισκόμαστε ακόμα- και να είχαμε πει στη συζήτηση της ανάπτυξης. Και αντί αυτού συζητάμε για επαχθείς νέα μέτρα και μνημόνια είτε αυτά ονομάζονται μέτρα “plus” ή μνημόνιο 3 ½ ή όπως αλλιώς παρουσιάζονται…»
Ο κ. Γιάννη Κουτσούκος σχολίασε την χθεσινή απόφαση του Eurogroup λέγοντας πως «αυτό που συνέβη δείχνει πως μια καιροσκοπική και επιπόλαια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεσμεύει την χώρα σε μια κρίση που η ίδια προκάλεσε…», «δώσατε πολλά για το μέλλον, μέχρι το 2060, και πήρατε λίγα…», « ο κ. Τσίπρας συνομολόγησε την έρημο που βαδίζει…» «και εάν ακούει φωνές, όπως μας είπε πέρυσι, δεν είναι τα σκυλιά που ουρλιάζουν αλλά οι φωνές των φτωχών και των πεινασμένων…».
Υπερασπίστηκε το PSI λέγοντας πως είχε μεγαλύτερα οφέλη από όσα η χθεσινή συμφωνία και σημείωσε πως «εμείς εργαζόμαστε με το πρόγραμμά μας για να μην επιτρέψουμε στους απογοητευμένους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθούμε σε συντηρητικότερες πολιτικές…».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “νομιμοποίησε” όλα τα προηγούμενα μνημόνια με το τρίτο και παράλληλα έκανε και την “βρώμικη” δουλειά , δηλαδή ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά του λαού και των εργατικών δικαιωμάτων ήρθε και το έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ…»
Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε πως « η απόφαση λέει πως η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνοδεύεται από υψηλά ετήσια πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Ο λαός. Τι λοιπόν διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση να ανακουφιστεί ο λαός ή για την υπεράσπιση του κεφαλαίου…. Από την απόφαση αυτή κατέρρευσαν και αυτά που λεγόντουσαν για το “μέτωπο” του Νότου…» και κατέληξε πως «τον λογαριασμό είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο θα τον πληρώσει και πάλι ο λαός…» «εκτελείτε το ποιο βρώμικο συμβόλαιο κατά της εργατικής τάξης…» και σημείωσε «διέξοδο σε καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχει είτε ακολουθεί κανείς την δεξιά ή την αριστερή του λωρίδα…» Και η πρότασή μας είπε «είναι η πάταξη του καπιταλιστικού κέρδους, εκεί ο λαός θα πρέπει να οργανώσει την πάλη του… να περάσει στην αντεπίθεσης για να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς…».
Με μια «επιστολή» από του «υπαγόρευσε» ο Κέινς, «απάντησε» στον προϋπολογισμό και την οικονομική κυβερνητική πολιτική, ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, που στην πραγματικότητα ήταν η επιστολή που είχε γράψει πριν χρόνια ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το ψευδώνυμο Κέινς, για την καταδικασμένη πολιτική που ακολουθούσε ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας… Αυτή είπε «την επιστολή που μιλούσε για την ανάγκη άλλης πολιτικής» πιστεύω ότι θα την θυμήθηκε ο κ. Τσακαλώτος βγαίνοντας από το Eurogroup» Και πρόσθεσε «οι αποφάσεις του Εurogroup δεν είναι για πανηγύρια γιατί δεσμεύσατε την χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο…μέχρι το 2010! Επαναλαμβάνετε τα λάθη, αντί να προτάξετε τις μεταρρυθμίσεις, να τρέξετε για νέες θέσεις εργασίες εσείς προστατεύεται το κομματικό κράτος… Εάν ήθελα να δώσω ένα τίτλο σε αυτό τον προϋπολογισμό είναι μέτρα χωρίς κανένα μέτρο… είναι ένας προϋπολογισμός γεμάτος θαύματα… που δεν μπορεί ποτέ να συμβούν…».
«Παρακαλώ να κάνουμε λίγη ησυχία… γιατί εκτός από τα δακρυγόνα που ακούγονται έξω (από τα επεισόδια στα Εξάρχεια) ακούγονται χοροί με ζουρνάδες και νταούλια από την (υποτίθεται) κυβερνητική επιτυχία στο Eurogroup…» είπε δεικτικά ο εισηγητής της ΕΚ Μάριος Γεωργιάδης και είπε «συμφωνήσαμε να υπογράψουμε ένα εξοντωτικό μνημόνιο διαρκείας» για «να μείνει στην κυβέρνηση λίγους μήνες ακόμα στις καρέκλες της…» Εάν είχαμε, είπε «δικαίωμα να προβούμε σε ένα διάγγελμα θα το κάναμε για να προειδοποιήσουμε τους πολίτες για το τι μέτρα έρχονται με την συμφωνία για την αύξηση στα πλεονάσματα…».
Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης αναφερόμενος στον προϋπολογισμό τον χαρακτήρισε πλασματικό καθώς όπως μεταξύ άλλων υποστήριξε «έχει τρύπες… από επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες θα πρέπει ο υπουργός να μας πει με ποιο τρόπο θα καλυφθούν…» «Όχι μόνο δεν κάνετε κάτι για να έρθουν επενδύσεις αλλά ούτε να παραμείνουν και αυτοί που ήρθαν και φεύγουν…. Τα ταξιδάκια στην Κούβα δεν φέρνουν επενδύσεις και ανάπτυξη…» . «Με την φορολογία στα νομικά πρόσωπα που επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός δεν θα μείνει καμία επιχείρηση στην χώρα… Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό μίγμα πολιτικής…. Την ώρα που βρέχει στην υπόλοιπη Ευρώπη δισεκατομμύρια από τα προγράμματα με όσα έκανε ο κ. Βαρουφάκης εδώ έχει στερέψει η χρηματοδότηση… Το πρόβλημα μας δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε γιατί κανείς δεν μας εμπιστεύεται με τις πολιτικές που ακολουθούμε…» και κατέληξε «αυτό που χρειαζόμαστε είναι σκληρή δουλειά, μεταρρυθμίσεις, εξωστρέφεια και παραγωγικότητα».