Μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου , τον Νίκο Παππά, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας θα διαμορφώσει το πρώτο κομμάτι της ομιλίας του το οποίο έχει να κάνει με το τι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυο χρόνια και τι έκανε μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Παράλληλα μαζί τα στελέχη του κόμματος του θα διαμορφώσει τον αντίλογο που θα έχει απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρώει από τα έτοιμα». Στην πραγματικότητα αυτή η φράση έχει μεταφορικό χαρακτήρα καθώς, όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί τα ψηφισμένα μέτρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές ελαφρύνεις ύψους 1,5 δισ. που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι θα περιμένουν να δούνε τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση προκειμένου να δουν από ποιες δαπάνες κόβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Αλλιώς οι υποσχέσεις Μητσοτάκη στην μεσαία τάξη δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα. Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα» λένε στην Κουμουνδούρου.
Εν τω μεταξύ οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάνει την μία γκάφα μετά την άλλη, επισημαίνοντας κυρίως την κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει δανεικά από το Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Το θέμα αυτό σχολίασε μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα social media. «Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης.
Θα την καλέσω μόνο να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Click4more: Μαξίμου σε Τσίπρα για τα Γλυπτά: Δεν είσαι σχολιαστής είσαι πρώην πρωθυπουργός
Στελέχη της Κουμουνδούρου υπενθύμιζαν μάλιστα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε μεθοδικά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου. Μεταξύ αυτών ήταν διπλωματικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στις διακυβερνητικές επιτροπές της UNESCO, πρωτοβουλίες των εθνικών επιτροπών διεκδίκησης των Γλυπτών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, προσκλήσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ακόμα ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένη καθώς το θέμα είναι παλαιό (από τον Ιούνιο του 2009) όταν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.
Και τότε η απάντηση που είχε δώσει το Βρετανικό Μουσείο ήταν ακριβώς η ίδια με την τωρινή. Μάλιστα ο τότε υπουργός Πολιτισμού ο Αντ. Σαμαράς είχε απαντήσει ότι «δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την ιδιοκτησία των Μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δυο αιώνες. Δεν μπορούμε να προσδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε και να την αποκαταστήσουμε».
Αλλά και με το νέο απόκτημα της κυβέρνησης τον Εσθονό Τόμας Χέντρικ Ιλβες -ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής επιτροπής Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής- και τον οποίο διαφήμισε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου προέκυψε θέμα καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν ότι αυτός ήταν που είχε αποκαλέσει το 2015 μεταξύ άλλων και τους Έλληνες «χρήσιμους ηλίθιους». Μάλιστα τότε είχε γίνει και διάβημα της κυβέρνησης προς τον Εσθονό πρέσβη.