- Το πρωί της Τετάρτης Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης βλέπουν το κουαρτέτο - Το απόγευμα τα πιο δύσκολα με Χουλιαράκη και Αλεξιάδη να εξηγούν όλα όσα έχουν αποφασισθεί - Αγωνία για το αν θα γίνει δεκτός ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έτσι όπως αποφασίσθηκε σήμερα - Μέτρα θα ζητήσει το κουαρτέτο αφού η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό δείχνει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει!
Αρχίζει το ματς και κατ΄ άλλους το …κατς. Κυβέρνηση και κουαρτέτο θα έχουν τις πρώτες αψιμαχίες αύριο Τετάρτη το πρωί στις 9 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην πρώτη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Το αντικείμενο της συζήτησης στην πρώτη συνάντηση θα είναι ο συντονισμός και η εφαρμογή του προγράμματος.
Η δεύτερη πιο δύσκολη και κρίσιμη αναμέτρηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα και εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα πάρουν μέρος και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.
Τα πράγματα το απόγευμα θα είναι από πολύ ως πάρα πολύ δύσκολα, αφού θα συζητήσουν για τη φορολογία όπου το θέμα φωτιά αναμένεται να είναι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και από αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν οι Θεσμοί θα αποδεχτούν τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ο προϋπολογισμός του 2016 και τυχόν μέτρα που θα ζητήσει το κουαρτέτο, αφού προεξάρχοντος του ΔΝΤ εκτιμούν ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.
Το ίδιο ισχύει και για το φετινό προϋπολογισμό, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι υπάρχει “τρύπα” 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει σαν αποτέλεσμα το έλλειμμα να μην είναι στο συμφωνημένο 0,25% του ΑΕΠ, αλλά στο 0,5%.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της ελπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τουλάχιστον στο σκέλος των πρόσθετων μέτρων θα κάμψει τις απαιτήσεις των Θεσμών γιατί η ύφεση δεν θα είναι φέτος 2,3% όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά στο 0,9% σύμφωνα με την κυβέρνηση ή στο 0,5% σύμφωνα με τον Εconomist, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα τόσο φέτος όσο και του χρόνου θα είναι περισσότερα χάρη στην καλύτερη ή αν προτιμάται στη λιγότερο κακή επίδοση της οικονομίας.