Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο της «Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης για τη Νέα Γενιά».
Κατά του αιτήματος ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, υπέρ, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ το ΜέΡα25 απείχε της ψηφοφορίας.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αντέκρουσε την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται σε δυσαρμονία με το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων καθώς και ότι είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ (2287/2015 και 1889/2019) με τις οποίες το ανώτατο δικαστήριο έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.
Σημειώνοντας ότι «θα περίμενα από την αντιπολίτευση να έχει δει τη διεθνή εμπειρία, να μη βρίσκεται απέναντι στους νέους, να έχει δει πως το νομοσχέδιο αυτό εξασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους», ο Κωστής Χατζηδάκης παρατήρησε ότι ήδη από το 1984 έχουμε αποφάσεις είτε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, από το ΣτΕ, όπως και άλλων δικαστηρίων που λένε ότι αυτό που ενδιαφέρει τα δικαστήρια είναι ο πάροχος ασφάλισης να είναι δημόσιος και όχι το σύστημα, που μπορεί να είναι είτε διανεμητικό, είτε νοητής κεφαλαιοποίησης, είτε κεφαλαιοποιητικό.
Επομένως, συνέχισε ο υπουργός, η υποχρέωση του δημόσιου φορέα καλύπτεται με το νομοσχέδιο αυτό, το νέο Ταμείο θα είναι ΝΠΔΔ. Επίσης, διασφαλίζεται και η υποχρέωση της βιωσιμότητας του συστήματος, εξασφαλίζοντας και την υποχρέωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης. «Ανταποκρινόμενοι, στο γράμμα και το πνεύμα Συντάγματος το νέο σύστημα παραμένει Δημόσιο. Έχουν κατατεθεί τρεις μελέτες βιωσιμότητάς του. Υπάρχει μέριμνα, συνεπώς, και της επάρκειας των παροχών, ενώ καλύπτονται ακόμα και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης (επιστροφή εισφορών) με το νέο σύστημα», υπογράμμισε ο ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στα Επαγγελματικά Ταμεία, ο υπουργός είπε πως τα ΤΕΑ λειτουργούν με αμιγώς κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Η ίδρυση αυτών των ταμείων που είναι ΝΠΙΔ κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ με απόφαση του 2017, προσέθεσε και σημείωσε πως άλλο είναι τα ΤΕΑ, άλλο είναι η επικουρική ασφάλιση. Τέλος, επισήμανε την προσοχή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τόσο η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου λένε ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέπτυξε τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας επί τη βάση του άρθρου 22 παρ 5 του Συντάγματος και των δύο αποφάσεων του ΣτΕ υποστηρίζοντας πως το σχέδιο νόμου είναι σε πλήρη αναντιστοιχία.