Αρχές φθινοπώρου και όχι μέσα στον Ιούλιο αναμένεται τελικά να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.
Το ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στη χθεσινή συνεδρίαση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον «κουμπαρά των νέων» – για το οποίο ήδη ακονίζει τα βέλη της η αντιπολίτευση – σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου, πριν το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές (6 Αυγούστου), ή ο αργότερο αμέσως μόλις ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες της, στα τέλη Αυγούστου.
Μέσα στον Ιούλιο “προκρίθηκε” να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο επίσης αναμένεται να ανεβάσει το “θερμόμετρο” στα ύψη, μέσα και έξω από τη Βουλή.
Επικοινωνιακή αντεπίθεση για τον «κουμπαρά των νέων»
Στην κυβέρνηση ετοιμάζουν τη… γραμμή αντεπίθεσης απέναντι στο “μέτωπο” αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πολλοί υπουργοί πρότειναν να υπάρξει μία άρτια αλλά και «επιθετική» καμπάνια ενημέρωσης, η οποία θα εστιάζει στα παραδείγματα άλλων χωρών για τα οφέλη του νέου συστήματος, ειδικά στους νέους ασφαλισμένους.
Αναγνώρισαν ότι είναι ένα θέμα δύσκολο να το κατανοήσει κανείς και ότι χρειάζεται ανάλυση και ενημέρωση, προκειμένου να απορριφθούν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι με το νομοσχέδιο τίθενται σε κίνδυνο οι επικουρικές συντάξεις.
Η σύσταση του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς
«Η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, αποτελούσε κεντρική προεκλογική μας δέσμευση, και ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Εξήγησε χαρακτηριστικά ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου.
Επιπλέον εκτίμησε ότι με το νέο σύστημα, θα βγουν κερδισμένοι, και άρα έχουν κίνητρο να ασφαλιστούν, όχι μόνο οι εργαζόμενοι που οι εργοδότες τους επιλέγουν να τους απασχολούν ανασφάλιστους αλλά και όλους εκείνους που επιλέγουν είτε αποκλειστικά τη «μαύρη εργασία», είτε τη μερική ασφάλισή τους…
Μάλιστα ζήτησε αυτό να επικοινωνηθεί από όλους τους υπουργούς, ειδικότερα στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και στους νέους που είναι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι πλέον, με το νέο σύστημα, θα έχουν έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του.
«Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε συνειδητά στον τίτλο του νομοσχεδίου να αναδεικνύονται οι νέοι, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα εκτίμησε ότι ειδικά κάποιες κατηγορίες, όπως οι έμποροι, οι γιατροί, αλλά και οι αγρότες οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν επικουρική σύνταξη, έχουν πρόσθετο λόγο να επιλέξουν τον ατομικό «κουμπαρά».
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Βασική αρχή του νέου συστήματος, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2022, είναι ότι θα έχει κεφαλοποιητικό χαρακτήρα. Δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται σ΄ ένα ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται, ώστε να διαμορφώνεται αναλόγως το ύψος της σύνταξης των ίδιων στο μέλλον.
Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αφορά στους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά… Πιο συγκεκριμένα, τους νέους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους με υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, όπως μηχανικοί και δικηγόροι, και προαιρετικά και σε εθελοντική βάση μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ηλικίας έως 35 ετών.
Με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη που θα λάβει ο ασφαλισμένος θα βασίζεται στο ποσό των εισφορών του σε συνδυασμό με την απόδοση των επενδύσεών του.
Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν έλειψαν και φωνές από κάποιους υπουργούς, ότι η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να είναι πιο… φιλελεύθερη, και ο νέος φορέας να μην τελεί υπό το κράτος.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου ο νέος φορέας θα στελεχωθεί με έως 50 εργαζόμενους.