"Τι απέγινε η κινδυνολογία για «μειώσεις στις συντάξεις»;" είναι η ερώτηση στο non paper που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το ασφαλιστικό. Στο συγκεκριμένο σημείωμα παρατίθενται δηλώσεις στελεχών της αντοπολίτευσης, ενώ ξεκαθαρίζεται πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Θεσπίζεται πάντως αύξηση εισφορών για εργοδότες και μισθωτούς.
Το ασφαλιστικό είναι το πιο “καυτό” ζήτημα στην πολιτική ατζέντα των τελευταίων ημερών, προκαλώντας σφοδρή ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το αν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές, είναι η πιο σημαντική παράμετρος, με την κυβέρνηση να… απεύχεται τυχόν “απώλειες” της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όταν το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, την ώρα που τις τελευταίες ημέρες έχει μπει σε εφαρμογή το… πολιτικό μασάζ από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ούτως ώστε να μην δουν ούτε ένα από τα 153 “ΝΑΙ” της κυβερνητικής πλειοψηφίας να χάνεται στην ψηφοφορία (όταν αυτή γίνει).
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου εκδίδει ένα non paper, το οποίο κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την δέσμευση πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. Και μάλιστα διευκρινίζεται πως αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο στις κύριες, αλλά και τις επικουρικές, παρά το ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε μιλήσει για μειώσεις στις επικουρικές και μάλιστα… με νούμερα, κάνοντας λόγο για “μαχαίρι” της τάξης του 15-20%.
Αναφέρεται πάντως, ότι θα υπάρξει η θέσπιση “μιας μικρής αύξησης εισφορών κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους μισθωτούς”.
Η δεύτερη κατεύθυνση έχει να κάνει με σφοδρή επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης. Στο σημείωμα, που έχει τίτλο “Τι απέγινε η κινδυνολογία για «μειώσεις στις συντάξεις;” παρατίθενται μία σειρά δηλώσεων από στελέχη της αντιπολίτευσης (σ.σ. μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βρούτσης, Μεϊμαράκης, Γεωργιάδης κλπ), στις οποίες τα συγκεκριμένα στελέχη αναφέρονταν στις μειώσεις των συντάξεων.
Με τον τρόπο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα σενάρια των μειώσεων, ανεβάζοντας παράλληλα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα, το σημείωμα της κυβέρνησης αναφέρει: “Τι απέγινε η κινδυνολογία για «μειώσεις στις συντάξεις»;
Στελέχη της Αντιπολίτευσης είπαν κατά καιρούς:
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μειωθούν οι συντάξεις με το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ»
Γ. Βρούτσης (25/9/2015)
«Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέες, επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, ύψους 11%, οι οποίες μάλιστα δεν προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο»
Γ. Βρούτσης (25/9/2015)
«Η πραγματικότητα είναι, ότι έρχονται περικοπές και μάλιστα μεγάλες, σε συντάξεις και σε επικουρικές και κύριες»
Ευ. Μεϊμαράκης (6/10/2015)
«Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης προς τους πολίτες δεν έχει όρια… Ερωτώμενοι όμως οι Υπουργοί της Κυβέρνησης διαψεύδουν τον εαυτό τους λέγοντας ότι ούτε οι συντάξεις μέχρι 1000€ είναι εξασφαλισμένες..»
Ε. Χριστοφιλοπούλου (27/10/2015):
«Θα κοπούν και οι κύριες συντάξεις, 100%. Λέει ψέματα ο Αλέξης Τσίπρας. Θα κοπούν γιατί απλά δεν βγαίνουν τα νούμερα… Ο λαός ήθελε να μας ρίξει εμάς τους κακούς για τις περικοπές 4,5% στις επικουρικές και τώρα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ περικοπές 26% και έχουμε και συνέχεια».
Άδωνις Γεωργιάδης (29/12/2015):
Η αλήθεια όμως είναι ότι:
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν άλλο πολιτικό όπλο εκτός από το ψέμα και την κινδυνολογία. Για μια φορά ακόμα, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μείωση ενώ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το κράτος εγγυάται και τις μελλοντικές συντάξεις.
Ο κόσμος θυμάται ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχώρησαν μέσα σε 5 χρόνια σε 11 απανωτές μειώσεις συντάξεων οδηγώντας στην απόλυτη αναξιοπιστία το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και απομακρύνοντας τους ασφαλισμένους από αυτό. ¨Ότι με δικό τους νόμο έμειναν ανασφάλιστοι 30.000 υπερήλικες. ΚΑΙ ακόμα ότι οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν καμιά προσπάθεια δομικών αλλαγών ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί απλά δεν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο.
Απέναντι στη λογική των οριζόντιων περικοπών, η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θεσπίζοντας μια μικρή μόνο αύξηση εισφορών κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους μισθωτούς. Η αύξηση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τους εργοδοτικούς φορείς που αντιλαμβάνονται καλύτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση την κατάσταση στην αγορά εργασίας και ότι η οικονομία δεν αντέχει μια ακόμα ελάττωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διασφαλίζει τον δημόσιο, αναδιανεμητικό και καθολικό χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η καθιέρωση της χρηματοδοτούμενης από την φορολογία Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ, με ρήτρα ανάπτυξης, για όλους όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αποδεικνύει ακριβώς ότι στη δική μας αντίληψη δεν χωρούν αποκλεισμοί. Ο καθένας συμβάλλει ανάλογα με τις δυνάμεις του προκειμένου να προστατευτούν και οι πιο αδύναμοι. Η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει τους χαμηλόμισθούς που έμειναν χωρίς την θέλησή τους εκτός της αγοράς εργασίας λόγω της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, δίνοντας υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη για τις κατηγορίες αυτές.
Η καθιέρωση ενιαίων κανόνων στην κοινωνική ασφάλιση για δικαιώματα και υποχρεώσεις για το σύνολο των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως του χρόνου ένταξής τους στην ασφάλιση θέτει ένα τέλος στους αυθαίρετους ηλικιακούς διαχωρισμούς του παρελθόντος που κατέληγαν να μεταθέτουν τα βάρη στους νέους ασφαλισμένους. Αυτοί που υποκριτικά κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μεταθέτει τα βάρη στις επόμενες γενιές μάλλον κρίνουν από τις δικές τους πολιτικές.
Για την σημερινή κυβέρνηση, η καθιέρωση της ισότητας και της ισονομίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις θέτοντας τέρμα στις απελθούσες πολιτικές που μεταχειρίζονταν τις επαγγελματικές ομάδες με βάση της πολιτικής τους επιρροής.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρυφτεί στα δύσκολα και να καλυφθεί πίσω από την ευθύνη των προηγούμενων. Έλαβε την εντολή από τον ελληνικό λαό να οικοδομήσει ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα έχοντας ως πρόταγμα την κοινωνική αλληλεγγύη και διαγενεακή δικαιοσύνη, και αυτό θα κάνει πράξη”.