Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Αθήνα: Δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επιστροφής προσφύγων από τα Σκόπια! Η ΠΓΔΜ επιμένει: Επέστρεψαν και οι 1.500 που πέρασαν τα σύνορα!

Αθήνα: Δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επιστροφής προσφύγων από τα Σκόπια! Η ΠΓΔΜ επιμένει: Επέστρεψαν και οι 1.500 που πέρασαν τα σύνορα!

– Κυβέρνηση: Δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ!
– Οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι επέστρεψαν όλοι όσοι πέρασαν μέσα από τον χείμαρρο τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ
– Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών δείχνει με το δάχτυλο την Αθήνα κατηγορώντας την ότι υποκίνησε την έξοδο των απελπισμένων προσφύγων
– Τον κακό της ρόλο εξακολουθεί να παίζει η αυστραική υπουργός Εσωτερικών – Αποθεώνει τα Σκόπια και κατακεραυνώνει την Ελλάδα

Ένα απίστευτο αλαλούμ με 1.500 ανθρώπους επι της ουσίας να “αγνοούνται” αφού τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι παρότι πέρασαν χθες τα σύνορα, επέστρεψαν στην Ελλάδα και η Αθήνα λέει ότι δεν της έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής!

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε χθες την Ειδομένη ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής τότε με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, θα εξεταστεί», σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Επίσης, επισημαίνεται ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα. Δουλεύουμε με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Έτσι, την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει επισήμως τι ακριβώς έχει συμβεί με τους περίπου 1.500 πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα των Σκοπίων η Ελλάδα κατηγορείται ότι υποκίνησε την μαζική έξοδο αυτών των ανθρώπων. Οι αρχές ακόμα αναζητούν τους δημιουργούς του φυλλαδίου που κυκλοφόρησε και καλούσε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα μέσα από έναν χείμαρρο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα και μάλιστα οι σκοπιανοί ήδη διαρρέουν ότι το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη επέστρεψαν στην Ελλάδα 800 ατόμα από 1.400 που είχαν καταφέρει να περάσουν στο έδαφος της πΓΔΜ. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο το διαψεύδει.

Το Reuters επικαλουμενο ανώτατο αξιωματούχο της ΠΓΔΜ μεταδίδει ότι επέστρεψαν στην Ελλάδα 600 άτομα. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας είπε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών μέσων. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο για να το διαψεύσω ή να το επιβεβαιώσω».

Η προκλητική υπουργός ξαναχτυπά

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, των φραστικών επιθέσεων και απειλών εναντίον της Ελλάδας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ασκεί εκ νέου κριτική στην Αθήνα επαινώντας ταυτόχρονα με ιδιαίτερα σαφήνεια την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τη στάση της στην προσφυγική κρίση.

«Η Μακεδονία έχει συμβάλει έως τώρα στην σταθερότητα της Ευρώπης περισσότερο από κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζει στις δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, «ασκώντας εμμέσως και κριτική στην Ελλάδα», όπως επισημαίνει το ίδιο το ΑΡΑ στο σχετικό τηλεγράφημά του. «Υπεύθυνοι για αυτές τις δραματικές σκηνές είναι εκείνοι οι οποίοι συνεχίζουν να εγείρουν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους στον καταυλισμό στην Ειδομένη», σημειώνει η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, όποιος θέλει το καλό των ανθρώπων στον καταυλισμό, πρέπει να τους ενθαρρύνει να δεχθούν τα θερμαινόμενα στερεά καταλύματα που διατίθενται στην Ελλάδα και την περίθαλψη που τους παρέχεται. Αντί αυτού, όπως αναφέρει η ίδια στις δηλώσεις της, συνεχίζεται μεμονωμένα να διαμηνύεται ότι κανείς μπορεί με δική του πρωτοβουλία να μεταβεί στη χώρα της επιθυμίας του, κάτι που, κατά τη γνώμη της, είναι ανεύθυνο και έντονα καταδικαστέο.

Αιχμές του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών

Νωρίτερα, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα αλλά με σαφείς αιχμές, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι με 4 αναρτήσεις του στο twitter αφήνει να εννοηθεί ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από χθες στα σύνορα, έχει υποκινηθεί από την χώρα μας! Και αυτό δυσκολεύει ακόμα την κατάσταση ανάμεσα στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων και εντείνει ακόμα περισσότερο τις υποψίες για προβοκάτσια με την διανομή του φυλλαδίου που προέτρεπε τους πρόσφυγες να ακολουθήσουν συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι θα τους οδηγούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων!

Ο κ. Πόποσκι έγραψε στο twitter: «Μαζική και οργανωμένη μετακίνηση ομάδων μεταναστών να μπούν στην “Μακεδονία” μέσω παράνομων διελεύσεων». Και συνεχίζει: «Η συνέπεια είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού».

«Περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση», γράφει επίσης με σαφέστατη αιχμή για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και καταλήγει: «Μόνο μια ενιαία και ανθρώπινη απάντηση της ΕΕ μπορεί να αποτρέψει το λαθρεμπόριο των μεταναστών να γίνει καθημερινή ρουτίνα για κάθε χώρα στη Διαδρομή». 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ TWEETS

 

 

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έγινε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτου, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε και παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων και οικονομικών απαιτήσεων, ενόψει της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε