Με προσεκτικό τρόπο προσεγγίζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ύστερα από το γαλλικό μπλόκο στη Σύνοδο Κορυφής για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με αφορμή και την πρόθεση του Ζόραν Ζάεφ να διαλύσει τη Βουλή και να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες στη γειτονική χώρα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της να μην αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών.
Σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζεται πάντως ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει για τον ίδιο λόγο τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής, προκειμένου να εκπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Τι σημαίνει η τελευταία παρατήρηση; Πιο ξεκάθαρο είναι, ασφαλώς, για την Αλβανία: σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, θα πρέπει ν’ αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν στο δρόμο της συμφωνίας των Πρεσπών – από τη στιγμή που αυτή κυρώθηκε – ή αν το μπλόκο στην ενταξιακή τους πορεία μπορεί να έχει παρενέργειες όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας και άρα να προκαλέσει την ενεργή αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Click4more: Μητσοτάκης: Στο Ζάγκρεμπ για την εκλογή νέας ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Ούτως ή άλλως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κι εκείνος ξεκάθαρα ότι ναι μεν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Αθήνας, ωστόσο ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή η συμφωνία των Πρεσπών και να μην αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει τη στάση του, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι είναι μια προβληματική συμφωνία, την οποία ο ίδιος δεν θα υπέγραφε, αλλά δεν μπορεί πλέον από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή να την καταργήσει. Άλλωστε, αυτό που απομένει είναι να διευθετηθούν τα ζητήματα των εμπορικών σημάτων, των συναλλαγών και των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν στο όνομά τους ή τη δραστηριότητά τους το λήμμα «Μακεδονία».
Πολλοί είναι, τέλος, αυτοί που θυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε μιλήσει για βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Κατά πληροφορίες, στην κυβέρνηση είχαν διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα ότι υπήρχαν προβληματικά σημεία στη συμφωνία και τη συμπεριφορά των γειτόνων, όμως εν τέλει η γαλλική στάση διευκόλυνε την Ελλάδα. Πρακτικά, δηλαδή, πέτυχε το στόχο της να μπλοκάρει τη γειτονική χώρα και να την πιέσει πολιτικά για την εφαρμογή της συμφωνίας δίχως αστερίσκους και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να βγει μπροστά η Αθήνα γι’ αυτό…