Στην ανακοίνωσή της Attica Bank κάνει λόγο για στοχοποιημένα δημοσιεύματα σχετικά με το καταναλωτικό δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας πως τα συγκεκριμένα δάνεια (σ.σ. “σπαστά” τα πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας) δόθηκαν με βάσει τους κανόνες της τράπεζας και με “επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις“.
[read4more]
Σημειώνει δε η Attica Bank πως η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά κριτήρια (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως αυτά που δίνονται στο… “ευρύ κοινό”. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης που πήρε τέτοιο δάνειο, αλλά έχει δώσει κι άλλα, ανάλογου ύψους, σε φυσικά πρόσωπα. Και τονίζει ότι δεν είναι η μοναδική τράπεζα που έδωσε δάνειο σε πολιτικό. “Παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες“, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank“, σημειώνεται στο τέλος της ανακοίνωσης.
Η ανακοίνωση της Attica Bank
«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.
Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.
Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες.
Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).
Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».