Η επιστολή είναι αυτή που έλαβε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.
Αγαπητέ πρωθυπουργέ,
Αθήνα 28.06.2015
Όπως γνωρίζετε πολές καλά, τους τελευταίους 5 μήνες γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου όσον αφορά στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Στις 27 Ιουνίου 2015, εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου να να διεξαχθεί δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 το οποίο επιτρέπει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην κυβέρνησή μας από τους θεσμούς στο πλαίσιο των προαναφερθέντων διαπραγματεύσεων.
Προκειμένου να γίνει το δημοψήφισμα σε ήρεμο και θετικό κλίμα το οποίο επιτρέπει στους Έλληνες να πάρουν αυτή την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερικές πιέσεις, το ελληνικό κοινοβούλιο υπέβαλλε στις 27 Ιουνίου – κατά την διάρκεια του Eurogroup αίτημα για την επέκταση του προγράμματος για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία λήξης του.
Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία να κινείται στην γραμμή της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.
Δυστυχώς, και για αδιευκρίνιστους λόγους το αίτη,α δεν έγινε δεκτό.
Αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε, οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα της ελλληνικής οικονομίας.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω η διενέργεια δημοψηφίσματος για αυτές τις προτάσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού αναγκαίο για την διασφάλιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος βοήθειας που στο τέλος θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Επιπροσθέτως, το δημοψήφισμα επικεντρώνεται στις προτάσεις των θεσμών και δεν θέτει σε καμία περίπτωση θέμα ευθέως ή εμμέσως αποχώρησης ή μη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Για όλα τα παραπάνω θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει την θέση της στο θέμα και να υποστηρίξει το αίτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας για παράταση.
Αυτή η απόφαση θα συνεισφέρει στο κονό μας στόχο να επιτύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για να διασφαλίσουμε την οικονομική, δημοσιονομική σταθερότητα η οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη.
Δικός σας ειλικρινά
Αλέξης Τσίπρας