Η ύπαρξη βάσης για συμφωνία είναι η καλή είδηση και η κακή είδηση είναι οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές, όμως σε κάθε περίπτωση ο Α.Τσίπρας βρίσκεται σε άβολη θέση, υποστηρίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής Ζ. Γκίγκολντ στη Deutsche Welle.
Η ύπαρξη βάσης για συμφωνία είναι η καλή είδηση, υποστηρίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής Ζ. Γκίγκολντ. Και η κακή είδηση είναι οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές. Σε κάθε περίπτωση ο Α.Τσίπρας βρίσκεται σε άβολη θέση.
Εάν υποτεθεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και την ΕΕ, οι νέες ελληνικές προτάσεις, που απέσπασαν και θετικά σχόλια ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Ο Ζβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει σε συνέντευξη στη γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ότι παρά τα αδιέξοδα και τις καθυστερήσεις, υπάρχει τώρα στο τραπέζι μια πρόταση, κι αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος.
Βέβαια από όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, παρατηρεί κανείς ότι πρόκειται για όργιο φορολογικών αυξήσεων και περικοπών, «αλλά έτσι ήθελαν οι θεσμοί» σημειώνει ο Γκίγκολντ. Και υποστηρίζει ότι όταν σε μια οικονομία που δεν κινείται, προχωράς σε περικοπές και φορολογικές αυξήσεις, τότε επιδεινώνεις την κατάσταση ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να πρέπει να πάρεις νέα μέτρα και να παραδεχθείς ότι δεν διδάχθηκες τίποτα από την πολιτική λιτότητας.
Υπάρχει όμως εναλλακτική, τον ρωτά ο γερμανός δημοσιογράφος. «Νομίζω ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης και μερικών άλλων χωρών να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης» απαντά ο ευρωβουλευτής.
«Και όταν δεν υπάρχει τρίτο πακέτο και μπορείς να μειώσεις τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα πρέπει να προσθέσεις κάτι για να καλύψεις τη διαφορά. Έτσι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι φορολογικές αυξήσεις και περικοπές. Όταν όμως τα κάνεις, στο τέλος το χρέος μεγαλώνει και εκείνο που επιτυγχάνεις είναι παράταση του προγράμματος, Αλλά αυτό φαίνεται να αρέσει περισσότερο στην ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων και έτσι με αυτήν την πρόταση όλα παίρνουν παράταση, αντί να λαμβάνονται αποφάσεις για την Ελλάδα. Με όσα λέω δεν θέλω να υπερασπιστώ την ελληνική κυβέρνηση, διότι τους τελευταίους μήνες δεν υλοποίησε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε».
Έτσι η τελευταία ευκαιρία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης δεν ήταν τελευταία και τώρα υπάρχει άλλη μια ευκαιρία στο Eurogroup. Μετά από όλα αυτά δημιουργείται η βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία;
«Ειλικρινά σας λέω, δεν είμαι πια τόσο σίγουρος, ομολογεί ο γερμανός ευρωβουλευτής. «Διότι ένα είναι σαφές: Το τρέχον πρόγραμμα δεν το ήθελε η νέα κυβέρνηση, αναγκάστηκε να το υιοθετήσει διότι αλλιώς θα βίωνε τη καταστροφή μέσα στην ίδια τη χώρα. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα εκτός ευρώ. Θα επέρχονταν το χάος και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καμιά διαθρωτική μεταρρύθμιση. Η Αθήνα ήθελε να δείξει ότι πολέμησε μέχρι τέλους. Αλλά ένα είναι σαφές, στην Ελλάδα ο κ.Τσίπρας θα νοιώθει πολύ άβολα».
Πηγή Deutsche Welle