Site icon NewsIT
08:21 | 04.06.13

Αβραμόπουλος: δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθεί το μίσος και ο αντισημιτισμός

Αβραμόπουλος: δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθεί το μίσος και ο αντισημιτισμός
Newsit Newsroom

Η άνοδος του αντισημιτισμού στην Ευρώπη αποτελεί "προσβολή για τον πολιτισμό" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στην ολομέλεια του ετήσιου συνεδρίου της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee), στην Ουάσιγκτον.

Με φόντο την ελληνική σημαία και καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι “η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί”. Επίσης, κάλεσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να επισκεφθούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. “Τώρα, είναι η στιγμή!”, ανέφερε, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο είπε ότι “η Ελλάδα ήταν και θα είναι για πάντα αξιόπιστος και σταθερός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στη συνεργασία των οργανώσεων αποδήμων των τριών χωρών.

Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, τόνισε ότι “οι εντυπωσιακές μειώσεις του ελλείμματος και η δημιουργία πλεονάσματος στο ισοζύγιο πληρωμών αναμένεται φέτος να οδηγήσουν σε μεγάλη ελπίδα. Μπορούμε να δούμε μια αχτίδα φως στην άκρη του τούνελ και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει βελτιωθεί δραστικά. Ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε όλο τον κόσμο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε στρατηγικά έργα στην Ελλάδα”.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου είναι:

– Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη φίλη και σύμμαχος χώρα της Ελλάδας. Στάθηκαν μαζί και αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οφείλουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον πρόεδρο Τρούμαν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά την ναζιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, που κατέστρεψε τη χώρα μας.

– Δράττομαι της ευκαιρίας εδώ σήμερα, στην Ουάσιγκτον, για να επεκτείνω ένα μήνυμα σε μια μεγάλη φίλη και σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Παρά τα σκαμπανεβάσματα, τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις, σε περιφερειακές και παγκόσμιες στρατηγικές εξελίξεις, η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα ο πιο αξιόπιστος και σταθερός παράγοντας σταθερότητας σε όλη την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

– Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, είχα προσκληθεί να παραστώ σ’ αυτό το Φόρουμ. Δυστυχώς, λόγω των πρόωρων εκλογών δεν μπόρεσα να έρθω. Τότε, είχα υποσχεθεί στον καλό μου φίλο Ντέιβιντ Χάρις ότι θα έρθω, αλλά αυτό που με έφερε εδώ δεν είναι η δέσμευση, είναι η καρδιά μου. Έρχομαι ως αγγελιοφόρος της φιλίας και της αλληλεγγύης. Η επίσκεψή μου συμπίπτει με τα γεγονότα που προκαλούν και μας προκαλούν. Και αναφέρομαι στην επιστροφή του φάσματος του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Αυτή είναι η στιγμή να υψώσουμε τη φωνή μας, να σταθούμε μαζί και να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε μια απειλή που υπονομεύει το οικοδόμημα της ειρήνης και της δημοκρατίας.

– Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις και με πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν ντροπή για τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις μας. Επιτρέψτε μου να δηλώσω απ’ αυτό το φόρουμ, με τον πιο αποφασιστικό και πειστικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. Οι κοινωνικοί παράγοντες που επέτρεψαν να συμβεί αυτό, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Η άγνοια, η απόγνωση, ο θυμός, η απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα είναι μερικοί απ’ αυτούς (τους παράγοντες).

– Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οικονομική κρίση παρήγαγε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο που δεν ταιριάζει στη δημοκρατική κουλτούρα του ελληνικού λαού. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και έχει γίνει το καλύτερο παράδειγμα της αντίστασης ενάντια στον ναζισμό, θα μπορούσε ποτέ να ανεχθεί και να επιτρέψει την αναβίωση του μίσους και του ρατσισμού. Εγγύηση όμως είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η ισχυρή βούληση του λαού.

– Είμαι ένας παλιός και καλός φίλος του εβραϊκού λαού. Η μνήμη μου πηγαίνει πίσω, στα πρώτα μου βήματα στη διπλωματία και στην πολιτική, όταν δούλευα για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, όταν ο πρωθυπουργός Σαμαράς ήταν υπουργός Εξωτερικών.

– Η γειτονιά μας βρίσκεται σε κρίση και πάλι. Η απειλή είναι παγκόσμια. Η νέα πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι (σημείωση: ήταν επίσης ομιλητής στις χθεσινές εργασίες του συνεδρίου της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής), για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή έχει την πλήρη υποστήριξή μας. Η Ελλάδα, όπως κατ’ επανάληψη έχει πράξει στο παρελθόν, είναι έτοιμη να συνδράμει και να διευκολύνει κάθε προσπάθεια για την ειρήνη.

Ας ελπίσουμε ότι η λογική θα επικρατήσει. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα οι διμερείς μας σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται (σημείωση: ο κ. Αβραμόπουλος έκανε και αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ). Αλλά την ίδια στιγμή, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, η Κύπρος είναι μοιρασμένη και ελπίζουμε ότι θα επανενωθεί και ελευθερωθεί από την ξένη κατοχή.

– Η στρατηγική αυτή (συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για υδρογονάνθρακες) δεν είναι καθόλου εχθρική σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής. Αντιθέτως, είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία για όλες τις γειτονικές χώρες. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκη ήταν περήφανες για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση (της εβραϊκής κοινότητας), την Κυριακή.

– Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι πιο σταθερές και ώριμες δημοκρατίες στην περιοχή. Μοιραζόμαστε το πάθος για την προστασία και την προώθηση της ελευθερίας. Δεσμευόμαστε από τις προκλήσεις για το μέλλον μας να συνεργαστούμε κατά της τρομοκρατίας και κατά των παραγόντων που τη μεγαλώνουν. Είμαστε τόσο μοναδικές στις περιοχές μας: είναι (οι χώρες μας) μικρές σε αριθμό, αλλά μεγάλες στην ιστορία, τον πολιτισμό, την ποιότητα των ανθρώπινων πόρων και των δυνατοτήτων μας. Έχουμε την υποστήριξη της Διασποράς μας και τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε τη φιλία μας και τα κοινά συμφέροντα.

– Δεν ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των χαλεπών καιρών του μεγάλου εγκλήματος του Ολοκαυτώματος, οι Έλληνες προστάτευαν τους Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα. Εκατοντάδες οικογένειες έκρυψαν Εβραίους φίλους και συμπατριώτες στα σπίτια τους, αψηφώντας κάθε κίνδυνο της ζωής τους. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι μετά τον πόλεμο ήταν το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ που έστειλε πρώτες ομάδες διάσωσης για να βοηθήσει τους Έλληνες θύματα των σεισμών στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε μια ιστορική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, στη μεγαλύτερη Συναγωγή στην Ελλάδα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρουπακιώτης βλέπει πιθανή σύγκλιση για το αντιρατσιστικό
 

Προβόπουλος σε Παπούλια: “Έχει γίνει μέγαλη πρόοδος” στην πορεία της οικονομίας

Europolitique: Πολύ πιο επιδέξιος ο Σαμαράς από ότι αναμενόταν

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version