Site icon NewsIT

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Υπάρχουν επιφυλάξεις για την Τουρκία αλλά είναι σε θέση κλειδί

08.03.2016 | 20:45
Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Υπάρχουν επιφυλάξεις για την Τουρκία αλλά είναι σε θέση κλειδί

Το μύθο του Σισύφου χρησιμοποίησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε παρέμβασή του για την προσφυγική κρίση στην Ολομέλεια του ΕΚ, προκειμένου να δώσει μια παραστατική εικόνα των βαρών που φέρει η Ευρώπη :

«Η Ευρώπη, ως άλλος Σίσσυφος, κουβαλάει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταφέρει να ανεβάσει αυτό το βράχο στην κορυφή και να μην κατρακυλήσει στην πλαγιά» δήλωσε.

 

Υπέδειξε στη συνέχεια ότι παρατηρήθηκε «μια τάση για μια εύκολη λαϊκιστική ρητορεία σε όλες τις χώρες που είχαν εκλογές τελευταία. Η τάση αυτή έχει σαν συνέπεια, το να κερδίζουν έδαφος οι εθνικισμοί και η ξενοφοβία, εις βάρος των αξιών και των ιδεωδών της Ευρώπης» υπογράμμισε.

 

Αναφορικά με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία ήταν ένα απαραίτητο βήμα, όχι όμως καταληκτικό». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η Σύνοδος της προσεχούς εβδομάδας είναι ακόμα πιο σημαντική».

«Τώρα όλοι ευρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους και όλοι θα κριθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν» είπε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι η βάση, ο κύριος πυλώνας των αποφάσεων της Επιτροπής, η δε προσφυγική κρίση είναι καταλύτης για το μέλλον της ΕΕ».

 

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική» και κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας επανεγκαταστάσεις, πραγματική επαναπροώθηση όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας και ισχυρά εξωτερικά σύνορα» εξήγησε.

 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιμερισθούν τις ευθύνες. Και εάν υπάρχουν κράτη που δεν αναγνωρίζουν τη συμβολική και πολιτική αξία της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουν το οικονομικό κόστος της απουσίας της Σένγκεν».

 

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι εάν δεν υπάρξει στράτευση όλων, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι θα συμβάλει «στον πόλεμο κατά των διακινητών» και αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες πολλών για το ρόλο της Τουρκίας. «Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία είναι παίκτης με θέση κλειδί» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν θα δράσουμε όμως αντίθετα με τους κανόνες μας και αυτό θα καταστεί σαφές κατά τις προσεχείς ημέρες που θα οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

 

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι η επανεγκατάσταση των προσφύγων αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της Επιτροπής, παράλληλα με τη δημιουργία νόμιμων τρόπων ερχομού στην Ευρώπη όσων έχουν ανάγκη προστασίας. Επιβεβαίωσε τέλος, ότι προετοιμάζει να κατατεθούν σύντομα οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version