Απαντώντας σε ερωτήσεις επάνω σε αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας επίτροπος είπε πως ο διάλογος για την αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.
Ωστόσο, έκανε σαφές πως για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη. «Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ανέφερε πως τα hotspots είναι υπεύθυνα για να δώσουν το «status» σε καθένα που εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη. «Όσοι δε χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται», είπε σημειώνοντας πως θέλει να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ως προς αυτό.
«Ούτε τελεσίγραφα ούτε κίνδυνος να φύγει κάποια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας περισσότερη ευθύνη από τα κράτη-μέλη και αίσθημα αλληλεγγύης. «Τελικός στόχος είναι να περάσουμε από μονομερείς ενέργειες σε συντονισμένη δράση», ανέφερε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι δυσλειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε σχέση με τη μετεγκατάσταση χαρακτήρισε κάποια κράτη-μέλη «αρχικά απρόθυμα» να την εφαρμόσουν, ωστόσο τόνισε πως είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της και οφείλουν να συμμορφωθούν.
Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική συνάντηση, καθώς ένα από τα θέματα που θα τεθεί είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Επιπλέον, τόνισε, πως το σχέδιο δράσης αρχίζει και λειτουργεί, η Τουρκία ήδη δέχτηκε χθες την επιστροφή των 300 πρώτων παράτυπων μεταναστών, ενώ στόχος είναι να βρεθεί η διαδικασία εκείνη που θα κάνει αυτές τις επιστροφές συχνές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ