Site icon NewsIT

Αχτσιόγλου: Να μη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα λαϊκά εισοδήματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

10.06.2018 | 18:39
Αχτσιόγλου:  Να μη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα λαϊκά εισοδήματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για μισθούς, συντάξεις, έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και για το Σκοπιανό. Εξαπέλυσε βολές στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία.

H έξοδος από τα Μνημόνια “συνιστά αναμφίβολα μια κομβική στιγμή στην ιστορία της χώρας”, σημειώνει με έμφαση στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Έφη Αχτσιόγλου. Εξηγεί αφενός το “γιατί¨”, αφετέρου το πώς θα αλλάξει στην πράξη η καθημερινότητα των πολιτών. Και, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, “η Ελλάδα θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής”.

Για τα μέτρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει: “Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, μετά τον Αύγουστο δηλαδή, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ των οποίων και τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης και ανακούφισης της κοινωνικής πλειονότητας”.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογραμμίζει ότι με διάταξη που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, τίθενται για πρώτη φορά κανόνες στις εργολαβίες.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστούν για την παρούσα κυβέρνηση “αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν σταδιακά μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης”, ξεκαθαρίζει η Ε. Αχτσιόγλου, κατηγορώντας εκ παραλλήλου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για “κροκοδείλια δάκρυα” που χύνουν στα ζητήματα αυτά.

Για το ονοματολογικό θέμα στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τα Σκόπια, τέλος, η -βορειοελλαδίτισσα- υπουργός διαβεβαιώνει: “Η κυβέρνηση λειτουργεί με ιστορική ευθύνη στο ζήτημα αυτό”.

Αχτσιόγλου: Πυρηνική δυναμική στη διαπραγμάτευση

Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων αποτελούν πυρηνικά στοιχεία του αναπτυξιακού μοντέλου που επιχειρούμε να θεμελιώσουμε στη χώρα. Η θέση ότι η συμπίεση των αποδοχών των εργαζομένων θα βελτιώσει δείκτες της οικονομίας, όπως η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, δυστυχώς εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας και είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον κόσμο της εργασίας. Θυμίζω ότι εν μία νυκτί το 2012, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μείωσαν τον κατώτατο μισθό για την πλήρη απασχόληση κατά 22%, κάτω και από τις αποδοχές που έδιναν τότε οι εργοδότες για τη μερική απασχόληση. Άσχετα εάν τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής παρέμβασης. Παγώνοντας, δε, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προκάλεσαν τη διαρκή και συνολική συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων στο επίπεδο του κατωτάτου μισθού.

Το τί θα κάνει το ΔΝΤ είναι δικό του θέμα

Οι κρίσιμες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους λήφθηκαν με απόφαση του Eurogroup ήδη από τον Ιούνιο του 2017. Αυτή τη στιγμή συζητούνται περισσότερο τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την επέκταση των ωριμάνσεων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περισσότερο ευνοϊκό προφίλ για το χρέος. Η ουσία των μέτρων για το χρέος λοιπόν δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται. Το τί θα κάνει τελικά το ΔΝΤ είναι δική του απόφαση. Τυχόν μη συμμετοχή του πάντως δεν μπορεί πια στη φάση αυτή να επηρεάσει την πορεία της εξόδου μας από το πρόγραμμα ούτε τη μεταμνημονιακή κατάσταση της χώρας.

Ιταλία και προληπτική πιστοληπτική γραμμή

Κατανοώ ότι ο αντίκτυπος που είχαν για λίγες μέρες στις αγορές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία τροφοδότησε την παραφιλογία της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Με ασφάλεια μπορώ όμως να σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Ελλάδα θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτήν την απόφαση τη συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Erga omnes και αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ότι η εθνική γραμμή, την οποία ακολουθούμε στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, είναι διαμορφωμένη ήδη από το 2008 και βασίζεται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ύπαρξη συμφωνίας:  στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, άρα και στο εσωτερικό της πΓΔΜ, και συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα. Η θέση αυτή, όπως και η ίδια η επίλυση του προβλήματος, υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, αλλά και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των δύο χωρών. Η κυβέρνηση λειτουργεί με ιστορική ευθύνη στο ζήτημα αυτό.

 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version