Site icon NewsIT
12:27 | 19.06.17

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4% ως το 2030

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Newsit Newsroom

«Η ΝΔ την περίοδο 2010-2014 πήρε μέτρα ύψους 63 δισ. μέσα σε 5 χρόνια, ενώ είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% έως το 2030» σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη συμφωνία στο Eurogroup. Παράλληλα τόνισε ότι η συμφωνία αυτή ήταν απαραίτητη για την σταθερότητα στη χώρα. 

Μιλώντας ραδιόφωνο News247, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η απόφαση αφενός ολοκληρώνει την αξιολόγηση, αφετέρου παραχωρεί τη δόση των 8,5 δισ, μία αρκετά μεγάλη δόση εκ των οποίων το 1,6 δισ. θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, δηλαδή χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.

Τόνισε επίσης ότι έγιναν και σημαντικά βήματα που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και αφορούν και το θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι καθορίστηκε με έναν πολύ σαφή τρόπο ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία και στο μεσοπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο και λέγοντας οτι: «Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο η δέσμευση για πλεονάσματα γύρω από το 2%, έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί θέτει φραγμό στην απαίτηση για πολύ υψηλά πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ περιορίζει το πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητες στο οικονομικό πεδίο»

Επίσης, όπως σημείωσε, στην απόφαση ενσωματώθηκε ο «γαλλικός μηχανισμός» με τον οποίο συνδέονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Η ύπαρξη ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού αφαιρεί την αβεβαιότητα που εμπεριέχεται στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τα όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση για ανέφικτα πλεονάσματα τα οποία συμφώνησε, είπε «η ΝΔ την περίοδο 2010-2014 πήρε μέτρα ύψους 63 δισ. μέσα σε 5 χρόνια, ενώ είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% έως το 2030, είναι προφανείς οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Είναι απλά μαθηματικά δεν είναι υποθέσεις».

Για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «τους καλοκαιρινούς μήνες θα διενεργηθούν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές. Πραγματοποιούνται ήδη μεικτοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με το ΣΔΟΕ, την οικονομική αστυνομία και τον ΕΦΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας θεσπίσαμε την υποχρεωτική καταβολή μισθού μέσω τραπεζών. Το επόμενο διάστημα θα γίνει υποχρεωτική η εκ των προτέρων δήλωση των υπερωριών ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, θα υιοθετηθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα οι επιχειρήσεις που έχουν παραβεί την εργατική νομοθεσία. Θα δημιουργήσουμε, δηλαδή, μία «κόκκινη κάρτα» για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία».

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τόνισε ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το μέσο με το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να κατοχυρώσει υψηλότερους μισθούς, να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο. Γι’ αυτό η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έγινε κεντρικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με τους δανειστές. Μπορέσαμε να τις επαναφέρουμε από τον Αύγουστο του 2018 και αυτό είναι σημαντικό».

Όσον αφορά τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, προανήγγειλε πρόγραμμα για την ενίσχυση όσων βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασίας με μη καταβολή δεδουλευμένων για πολλούς μήνες ή σε καθεστώς επίσχεσης. Οι εργαζόμενοι θα διευκολύνονται, όπως είπε, για τη μετάβαση σε νέα εργασία, θα ενισχύονται με καταβολή επιδόματος, θα πιστοποιούνται σε συγκεκριμένα επαγγελματικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζεται για να καλύψει έως 46.000 εργαζόμενους.

Αναφερόμενη στο μεγάλο θέμα της ανεργίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η ανεργία αποτελεί το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Τον Μάρτιο η ανεργία έπεσε στο 22,5%, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποιοτική σύνθεση στην αγορά εργασίας, να κυριαρχήσουν και πάλι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιήθηκαν από το 2016 μέχρι σήμερα κάλυψαν περισσότερους από 30.000 ανέργους. Τους επόμενους μήνες διάστημα θα προκηρυχθούν προγράμματα για περίπου 10.000 άτομα. Πρόκειται για 8μηνες συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα που καλύπτουν κυρίως μακροχρόνια ανέργους»

Για τον ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του 2017
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version