Site icon NewsIT

Αυξάνονται οι φωνές κατά του Στουρνάρα για την “υπερφορολόγηση” – Επιμένει και ο πολιτικός του υφιστάμενος Χ. Σταϊκούρας

04.12.2013 | 21:58
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

 - O κ. Σταϊκούρας απέδειξε με στοιχεία πως τελικά ο έλληνας υπερφορολογείται - Ανέφερε πχ τον φόρο εισοδήματος που στην Ελλάδα είναι 46% και ο μέσος ευρωπαίος όρος είναι 39,3% - Εναντίον του κ. Στουρνάρα είχε καταφερθεί και ο εισηγητής της Ν.Δ. Σ. Καλογιάννης - Το Μαξίμου πάντως περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τον υπουργό Οικονομίας

 Αν και σε πιο χαμηλό τόνο και ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιμένει πως στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αντίθεση με τον πολιτικό του προϊστάμενο που είχε δηλώσει – προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων…- πως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2014 ο κ. Σταικούρας έδωσε μάλιστα και κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι «είναι επίσης αλήθεια ότι οι «πραγματικοί» φορολογικοί συντελεστές (“effective tax rates”), οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αυτές οι αλήθειες αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται. Εκτιμάται, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ, στο 23,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι μέσου Ευρωπαϊκού όρου στο 14,3%» πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση και της Ντόρας Μπακογιάννης στην φράση αυτή του κ. Στουρνάρα, ενώ βολές κατά του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε ακόμα και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό, Σταύρο Καλογιάννη. 

Ειδικότερα, ο Σταύρος Καλογιάννης ενώ χαρακτήρισε “ρεαλιστικό” τον προϋπολογισμό, ζήτησε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “οι φοροι στην ακίνητη περιουσία είναι δυσβάσταχτοι” και πρόσθεσε “να το δει το υπουργείο γιατί οι τρεις φόροι που έχουν πληρώσει οι πολίτες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια”. Ο ίδιος κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών “να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος”.

Πάντως, από τα πυρά των βουλευτών της συγκυβέρνησης ο κ. Στουρνάρας βρήκε και έναν υποστηρικτή στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του κόμματος κ. Τσακαλώτο να δίνει δίκιο στον κ. Στουρνάρα για το ότι οι έλληνες δεν υπερφορολογούνται σύμφωνα με τον μέσο όρο. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στουρνάρας: “Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης”

Έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσακαλώτο: “Έχει δίκιο ο Στουρνάρας”

Τι είπε ο Βενιζέλος για Στουρνάρα – Η αναφορά στη μάνα του…

Λυκουρέντζος: “Αδικαιολόγητα υπερόπτης ο Στουρνάρας” – Δε ψηφίζει την άρση των πλειστηριασμών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version