- Το ετήσιο "χαράτσι" που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλάσιο σε σχέση με τον ΦΑΠ των ετών 2011-2013 - "Μεγάλη ακίνητη περιουσία" με αντικειμενική αξία 210.000 ευρώ ή 220.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ που μετά βίας μπορεί να καλύπτει ένα διαμέρισμα - Αφορολόγητο όριο τα 200.000 ευρώ όπως ο ΦΑΠ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας - Οι Έλληνες δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2015 επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας
Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο Φόρος “Μεγάλης” Ακίνητης Περιουσίας… αλλά τροποποιημένος! Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιό, ο φόρος θα λάβει εν μέρει τη μορφή που είχε πριν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή θα επιβάλλεται σε κάθε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.
Αν συνυπολογιστεί ο εισπρακτικός στόχος του 1,4 δισ. ευρώ που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της φορολόγησης των ακινήτων, τότε ο νέος αυτός φόρος… Μηλιού θα πρέπει να επιβαρύνει κάθε υπόχρεο ιδιοκτήτη με ετήσιο “χαράτσι” 2.800 ευρώ, το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 460% σε σύγκριση με αυτό που καταβάλλεται τώρα με τον ΕΝΦΙΑ ή τριπλάσιο σε σχέση με τον ΦΑΠ των ετών 2011-2013!
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Δημήτρη Στρατούλη, ότι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται σε όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ – σύμφωνα με τον “Ελευθερο Τύπο”- φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν να ρίξουν το προτεινόμενο αφορολόγητο όριο στο μισό, στα 200.000 ευρώ, ώστε ο νέος φόρος να συμπεριλάβει πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες και η μέση φορολογική επιβάρυνση καθενός να είναι… πολύ μικρότερη των 12.000 ευρώ το χρόνο!
Όπως… προσπάθησε να εξηγήσει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: “Το επίπεδο είχε πολλές κλίμακες. Αρχιζε από κάτι χαμηλό που πλήρωνε ο ιδιοκτήτης όταν το ακίνητο ήταν από 200.000 ευρώ και πάνω με πολλούς συντελεστές που οδηγούσε σε σημείο τέτοιο ώστε να έχουμε απώλεια εσόδων, τα οποία θα αντικαταστήσουμε με άλλα έσοδα που θα έρθουν από άλλες πηγές αρχίζοντας πρώτα από την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, από τη φοροδιαφυγή”.
Ουσιαστικά ο κ. Μηλιός έκανε λόγο για επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβλήθηκε σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες αστικής ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 200.000 ευρώ κατά την περίοδο 2011-2013 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας! Ο φόρος επιβαλλόταν σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή σε κάθε άτομο με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, οπότε σε περίπτωση συζύγων ίσχυε αφορολόγητο 200.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία του καθενός ξεχωριστά. Στο φόρο εκείνο υπάγονταν τα αστικά ακίνητα, δηλαδή τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, ενώ εξαιρούνταν τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Ωστόσο, ένας τέτοιος φόρος δεν μπορεί να ονομαστεί Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όπως τον προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί «μεγάλη ακίνητη περιουσία» αυτή που έχει αντικειμενική αξία 210.000 ευρώ ή 220.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ (μια τέτοιου ύψους αντικειμενική αξία μετά βίας μπορεί να καλύπτει ένα διαμέρισμα).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για είσπραξη εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, θα πρέπει, σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η… «εκδοχή Μηλιού», για ατομικό αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ:
1. Να υπαχθούν σε φόρο και τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει το σύστημα να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες όλων αυτών των εκτάσεων με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2015, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο (σ.σ.: η τωρινή κυβέρνηση, γνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό, θέσπισε στο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ ένα άλλο απλούστερο σύστημα υπολογισμού, το οποίο χρεώνει το φόρο ανά τ.μ. εδαφικής έκτασης αυξομειούμενο με βάση το ύψος των αντικειμενικών αξιών γης κάθε περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε έκτασης).
2. Οι συντελεστές υπολογισμού που θα εφαρμόζονται πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ να είναι τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτεροι από αυτούς που ίσχυσαν με τον ΦΑΠ της περιόδου 2011-2013. Θα πρέπει, δηλαδή, να κλιμακώνονται από 0,5% έως 2,5%!
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ