Πολιτική

“Αυλαία” για την Εξεταστική για την υγεία με το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυλαία έριξε, με τη σημερινή της συνεδρίαση, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που επί 18 μήνες διερεύνησε σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Τελευταία "πράξη" ήταν η συζήτηση για τα πορίσματα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο εισηγητής Σπύρος Λάππας, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε τις τεράστιες παθογένειες στου Οργανισμού και απήντησε στην ρητορική, όπως είπε, για «δίωξη αντιπάλων» ότι «το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε άλλα πορίσματα ανεξάρτητων αρχών τα οποία είχαν συνταχθεί στο παρελθόν από στελέχη όπως οι κ.κ. Σούρλας, Ρακιτζή κ.ά.».

Ο κ. Λάππας, στην ομιλία του, επανέλαβε ότι «η διαφθορά υπήρξε κατ΄ εξοχή στο χώρο της Υγείας» και υποστήριξε ότι «είναι η βασικότερη αιτία χρεοκοπίας της χώρας», ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «καταπέλτη».

Τέλος, σημείωσε ότι στο εν λόγω πόρισμα, «στις 158 σελίδες περιγράφονται οι πτυχές της σκανδαλώδους οικονομικής διαχείρισης και της λειτουργίας του Φορέα, που χρήζουν, περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη».

Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Λάππας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η επιτροπή μας λειτούργησε σε ένα κλίμα δυσπιστίας. Ο τοίχος έπεσε και ίσως ήταν η γυψοσανίδα που έπεσε στο υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο στόχος ήταν ένας. Να διερευνήσουμε τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας και το επιτελέσαμε σε αρκετό βαθμό».

ΝΔ: Προέκυψαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την περίοδο 2015-2018

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς καταθέτοντας το πόρισμα της ΝΔ δήλωσε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι πράγματι, μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής, ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αφορούν στην περίοδο 2015-2018 και που η πλειοψηφία αρνήθηκε να εξεταστούν στην παρούσα Εξεταστική».

Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμά της η ΝΔ ζητεί δικαστική διερεύνηση και μιας απόφασης της υφυπουργού Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά Φωτεινής Σκοπούλη για το θέμα των αντιδραστηρίων και καταλήγει στο ότι πλην της υπόθεσης της κ. Σκοπούλη δεν προκύπτουν ούτε πολιτικές ούτε ποινικές ευθύνες για υπουργούς της κυβέρνησης ΝΔ.

Ο κ. Γεωργαντάς, μάλιστα έκανε λόγο για εμμονή από την πλευρά της πλειοψηφίας στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εξηγώντας ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς έχει ασχοληθεί με το θέμα των προσλήψεων χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στο πρόσωπο του πρώην υπουργού.

Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι από την Εξεταστική Επιτροπή διαφάνηκε «μία πλήρης εμμονή της πλειοψηφίας σε ζητήματα που είχαν διερευνηθεί στο παρελθόν ενώ δεν υπήρξε η ευαισθησία να διερευνηθούν και ζητήματα που αφορούν στην περίοδο 2015-2018». Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «στοχοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και συνέβαλε στην πλήρη απαξίωσή του» ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις «για τον ρόλο της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου και του επιτελείου της» λέγοντας επίσης ότι «την ώρα που καταγγέλλονταν οι 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ η κυβέρνηση καταχράται το πρόβλημα του μεταναστευτικού για να κάνει προσλήψεις».

ΔΗΣΥ: Άλλο η σπατάλη άλλο οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταθέτοντας το πόρισμα του κόμματός της υπογράμμισε ότι αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ «διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα, αταξία, κακοδιαχείριση ενδεχομένως και σπατάλη. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα να πει κανείς ότι υπήρξαν αυτά και τελείως διαφορετικό να μπορούμε σήμερα να περιγράψουμε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη «δεν μπορεί να διαπιστώσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων» ωστόσο, σημείωσε ότι «τα συμπεράσματα μας είναι χρήσιμα για το πώς διαχειριζόμαστε τον ευαίσθητο χώρο της υγείας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε πως στο μέλλον θα νομοθετήσουμε αλλιώς για το ΚΕΕΛΠΝΟ».

ΚΚΕ: Να σταλεί ο φάκελος στην δικαιοσύνη

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι η θέση του κόμματός του «είναι να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων» ενώ σημείωσε ότι και η περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της νυν κυβέρνησης».

ΠΟΤΑΜΙ: Αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, εισηγητής του Ποταμιού, υποστήριξε ότι «για όλες τις παραπάνω υποθέσεις αρμόδιες είναι δικαστικές αρχές» ωστόσο επιφυλάχθηκε στο αν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες. Εντούτοις προσέθεσε ότι «ακόμα και αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες έχουν παραγραφεί» και σημείωσε ότι «αν το πολιτικό προσωπικό ενδιαφέρεται πραγματικά για τα θέματα αυτά να το αποδείξει με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να υιοθετήσει τις προτάσεις του Ποταμιού για μη παραγραφή πολιτικών ευθυνών». Αλλιώς, όπως είπε, «θα πιστέψουμε ότι αυτό που ενδιαφέρει τη Βουλή δεν είναι η πραγματική απόδοση ευθυνών αλλά μόνο η λάσπη».

“Επίθεση” ΑΝΕΛ κατά Γεωργιάδη

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος συντάχθηκε απολύτως με το πόρισμα της πλειοψηφίας και στάθηκε στο θέμα των 23 προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής-πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, στην τοποθέτησή του ήταν καταπέλτης για τα όσα περιγράφονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ και σημείωσε ότι «είναι ζήτημα Δημοκρατίας» η διαλεύκανση των ζητημάτων στο χώρο της Υγείας.

Εξώδικο από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα ότι έλαβε εξώδικο από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θεωρεί τον πρόεδρο της Επιτροπής υπεύθυνο για την διαρροή στα ΜΜΕ του πορίσματος της πλειοψηφίας, κατηγορία την οποία αντέκρουσε ο κ. Μπαλωμενάκης. Ωστόσο τόσο τα μέλη της πλειοψηφίας όσο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος αντέδρασαν έντονα και πρότειναν να συνταχθεί μία επιστολή προς τους προέδρους των κομμάτων όπου θα καταγράφεται προσπάθεια εκφοβισμού στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

Την προσεχή Πέμπτη το πρωί ορίστηκε η τελική συνεδρίαση ώστε να γίνει ψηφοφορία επί του πορίσματος ή των πορισμάτων συνολικά για τα θέματα που εξέτασε επί 18 μήνες η Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής και να παραδοθεί το υλικό, την Παρασκευή, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα