Δευτέρα, 30 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Αυστηρές ποινές για ανηλίκους και γονείς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης – Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Αυστηρές ποινές για ανηλίκους και γονείς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης – Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στη σκιά των αλλεπάλληλων περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους, η κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο προβαίνει σε πιο αυστηρά μέτρα, τόσο για τα ανήλικα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο μετά τα περιστατικά βίας, το οποίο προβλέπει:

– Φυλάκιση των ανηλίκων σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τα μέτρα αναμόρφωσης που τους έχουν επιβληθεί. Το μέτρο αφορά παιδιά ανω των 15 ετών καθώς δεν μεταβλήθηκε τελικά το ηλικιακό όριο στα 14 έτη.

-Επίσης προβλέπεται ότι γίνεται ποινικό αδίκημα η κατοχή οποιουδήποτε αντικειμένου (ανεξάρτητα από την ηλικία του παραβάτη) που μπορεί να προκαλέσει σωματική  βλάβη: Μαχαίρια και σουγιάδες ανεξαρτήτου μεγέθους πλέον και όπλα. Η ποινή αυτή θα εκτίεται ξεχωριστά.
-Μετά από συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς μπαίνουν σε εφαρμογή τα αναμορφωτικά μέτρα, που ψηφίστηκαν από τον περασμένο Μάιο και περιλαμβάνουν: Υποχρεωτική συμμετοχή σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και κοινωφελή εργασία.

-Τέλος, η επιστροφή των κλοπιμαίων που οδηγούσε μέχρι σήμερα σε απαλλαγή κατηγοριών, τώρα θα αποτελεί απλώς ένα ελαφρυντικό.

Βαριές είναι οι καμπάνες και για τους γονείς για παραμέληση ανηλίκων αφού γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για παραμέληση ανηλίκων.

Η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που σήμερα είναι 1 έτος πλέον θα μπορεί να φτάσει τα 5 έτη. Αν η ποινή υπερβαίνει τα 2 χρόνια θα κινδυνεύει με έκτιση ποινής.
Παράλληλα, θα επιβάλλονται και τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα στους γονείς από 5.000 έως 10.000 ευρώ για περιστατικά βαριάς βίας.

Μέτρα προβλέπονται και για το μπούλινγκ των ανηλίκων. Με την ειδική εφαρμογή στα κινητά τους που θα λέγεται «Safe Youth» θα μπορεί αυτόματα ένας έφηβος – όταν δεν βρίσκεται στο σχολείο – να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιοδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις