Site icon NewsIT
10:03 | 28.05.16

Αυτά είναι τα τρία “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης για τις… ουρές της αξιολόγησης – Γιατί έγινε έξαλλος ο Κατρούγκαλος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

- Μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την προηγούμενη Κυριακή στη Βουλή έχει απομείνει η... ουρά για την ολοκλήρωση της πολυπόθητης πρώτης αξιολόγησης - Μία ουρά που ωστόσο έχει... τρία "αγκάθια", όπως προέκυψε μετά τις τελευταίες επαφές κυβέρνησης - Θεσμών - Τα "κόκκινα δάνεια" αποτελούν... κλασικά το πρώτο μεγάλο εμπόδιο - Τι... δίνει το Μαξίμου, τι ζητά το κουαρτέτο - Οι Θεσμοί ζήτησαν να καταργηθεί το ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις - Ακόμη απαιτούν να μειωθεί το ύψος του εισοδήματος των νέων επιστημόνων - "Απαράδεκτες και υπερβολικές" χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ στην κυβέρνηση αναφέρουν πως... δεν ανησυχούν

Τρία τουλάχιστον αγκάθια αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τις… ουρές της αξιολόγησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις δύο τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο.

Σταθερά στα… αγκάθια τα “κόκκινα” δάνεια

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη αφορούσε στα “κόκκινα” δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα συναινούσε στην παραχώρησή τους σε funds με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβιβαζόταν και η εγγύηση του Δημοσίου, αλλά μόνο το δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το newsit.gr τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ περίπου και από αυτά ληξιπρόθεσμα και συνεπώς θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν σε “κοράκια” είναι δάνεια 1,5 δισ. ευρώ.

Τα άλλα δύο “αγκάθια” προέκυψαν στην τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Εργασίας με το κουαρτέτο. Οι Θεσμοί ζήτησαν να καταργηθεί το ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις (μπακάλικα, φουρνάρικα, κρεοπωλεία και άλλα) που δραστηριοποιούνται σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους.

Το κουαρτέτο ζήτησε ακόμη να αντιμετωπίζονται φορολογικά όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και όχι όπως οι αγρότες. Το θέμα αφορά σε 45.000 περίπου μικρές επιχειρήσεις.

Το τρίτο “αγκάθι” είναι η απαίτηση του κουαρτέτου να μειωθεί το ύψος του εισοδήματος των νέων επιστημόνων μέχρι του οποίου υπάρχει αρχική ευνοϊκή ασφαλιστική μεταχείριση. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο τις 13.000 ευρώ εισοδήματος και το κουαρτέτο ζητά να μειωθεί στις 10.000 ευρώ.

“Απαράδεκτα αιτήματα”!

Και τα δύο αιτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζονται υπερβολικά και απαράδεκτα από το υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσεις και να αλλάξει τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται τα τρία εκκρεμή θέματα να προκαλέσουν εμπλοκή στην καταβολή της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και προσθέτουν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης μέχρι τη δεύτερη δόση που θα καταβληθεί το Φθινόπωρο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version