Το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται ήδη στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου προκύπτει ασφαλώς από την πίεση της ελληνικής πλευράς και την ικανοποιεί απόλυτα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει με επιτακτικό τρόπο στους ομολόγους του το ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, αναφέρεται ρητά ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επίσης, τονίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας.
Στόχος η καταδίκη της Τουρκίας
Θέλοντας να εξασφαλίσει το consensus των ηγετών της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να υποστηρίξει με επιχειρήματα την ακυρότητα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης.
Η καταδίκη της Τουρκίας αποτελεί τον ύψιστο στόχο της ελληνικής πλευράς και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο πήχης μπαίνει αυτή τη φορά πιο ψηλά από την εφαρμογή απλώς των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που έχουν αποφασιστεί από το καλοκαίρι και την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει το στόχο του και μέσα από διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ θα βάλει το ζήτημα και στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, χθες έστειλε για πρώτη φορά απευθείας μήνυμα προς την τουρκική πλευρά κατά τη συνάντησή του χθες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δηλώνοντας ότι η ψύχραιμη στάση της Αθήνας και οι χαμηλοί τόνοι δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται και να εκλαμβάνονται επί της ουσίας ως αδυναμία.
Η στήριξη προς την Ελλάδα ούτως ή άλλως είναι σαφής σε διμερές επίπεδο, καθώς χθες καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας το γερμανικό ΥΠΕΞ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης και να προχωρήσει σε κοινή στρατιωτική άσκηση με Ιταλία και Κύπρο ανοιχτά της Μεγαλονήσου, αποτελώντας σ’ αυτή τη φάση τον πιο ισχυρό σύμμαχο της ελληνικής πλευράς.
“Πόντιος Πιλάτος” ο ΟΗΕ
Πάντως, ο ΟΗΕ, παρά τις ελληνικές επιστολές, επέλεξε μάλλον τη μέση οδό. Διακήρυξε την ουδετερότητά του ως προς το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, με εκπρόσωπό του ν’ αναφέρει ότι ο Οργανισμός δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν στην κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους.
Όπλο για την ελληνική πλευρά στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και γενικότερα τη διπλωματική μάχη απέναντι στην Άγκυρα αποτελεί, εξάλλου, το ενιαίο μέτωπο στο εσωτερικό, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους χθες βράδυ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων, διακηρύττοντας επί της ουσίας τη διαφωνία του ως προς τη μεθοδολογία με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης και το ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι θα παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συναντήσουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του. Ο κ. Ίσα, ο οποίος ανήκει στη σφαίρα επιρροής του στρατηγού Χάφταρ και αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης, απέστειλε ήδη επιστολή στον ΟΗΕ, όπου και χαρακτηρίζει ως άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία, συνεπώς και η επίσκεψή του και οι συναντήσεις του στην Αθήνα έχουν απολύτως συμβολικό χαρακτήρα.