Πολιτική

Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνει ο Κατρούγκαλος στο Ασφαλιστικό

Δύο παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους ασφαλισμένους μελετά η κυβέρνηση.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ζητήματα για τον κλιμακωτό προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα σενάρια που επεξεργάζονται αφορούν σε φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 30.000 ή πάνω από 20.000 ευρώ το χρόνο, καθώς και στον αριθμό των κλιμάκων που θα καθιερωθούν με αντίστοιχους κόφτες που μετριάζουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος.

Προς το παρόν δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε μία τελική πρόταση, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική διαμόρφωση θα συμβάλλουν και οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά τις συναντήσεις που θα έχουν.
Επίσης ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίζεται διατεθειμένος να καθιερώσει χαμηλό εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές των νέων επιστημόνων και αυτό μπορεί να είναι 486 ευρώ όπως για τους αγρότες ή ακόμα και 400 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στις πληροφορίες για σταδιακή αύξηση των αυξήσεων των εισφορών ώστε να φτάσουν στο 20% το 2019 ή το 2020 οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr αναφέρουν πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί πολύ απλά τα έσοδα «δεν βγαίνουν» όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, πράγμα που θα προκαλούσε και τη σφοδρή αντίδραση του κουαρτέτου.

Τέλος, για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών που θίγονται από τις νέες εισφορές θα αναφέρουμε ότι από τους 495.000 φορολογούμενους που δήλωσαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 οι 406.000 δήλωσαν κάτω από 15.000 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν θίγονται από το νέο ασφαλιστικό, αλλά απεναντίας βγαίνουν ωφελημένοι και 288.000 φορολογούμενοι δήλωσαν (προσοχή όχι απέκτησαν γιατί η φοροδιαφυγή στο χώρο οργιάζει) ως 5.000 ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο σχέδιο «μπαζώματος» πίσω από τις «παλινωδίες» του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά το πόρισμα για τα Τέμπη
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Νέα Αριστερά λένε ότι από εκεί που η κυβέρνηση είχε «ευαγγέλιο» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τώρα το αμφισβητεί, με τη συμμετοχή ακόμα μια φορά και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
Άδωνις Γεωργιάδης κατά Αντιπολίτευσης: Δηλητηριάσατε την πολιτική ζωή με το τεράστιο ψέμα του παράνομου φορτίου
«Σήμερα καταρρίπτονται με πάταγο οι ασυναρτησίες σας», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής και μίλησε για «παλαβομάρες» της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής