Site icon NewsIT

Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνει ο Κατρούγκαλος στο Ασφαλιστικό

19.01.2016 | 11:03
Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνει ο Κατρούγκαλος στο Ασφαλιστικό

Δύο παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους ασφαλισμένους μελετά η κυβέρνηση.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ζητήματα για τον κλιμακωτό προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα σενάρια που επεξεργάζονται αφορούν σε φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 30.000 ή πάνω από 20.000 ευρώ το χρόνο, καθώς και στον αριθμό των κλιμάκων που θα καθιερωθούν με αντίστοιχους κόφτες που μετριάζουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος.

Προς το παρόν δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε μία τελική πρόταση, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική διαμόρφωση θα συμβάλλουν και οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά τις συναντήσεις που θα έχουν.
Επίσης ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίζεται διατεθειμένος να καθιερώσει χαμηλό εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές των νέων επιστημόνων και αυτό μπορεί να είναι 486 ευρώ όπως για τους αγρότες ή ακόμα και 400 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στις πληροφορίες για σταδιακή αύξηση των αυξήσεων των εισφορών ώστε να φτάσουν στο 20% το 2019 ή το 2020 οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr αναφέρουν πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί πολύ απλά τα έσοδα «δεν βγαίνουν» όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, πράγμα που θα προκαλούσε και τη σφοδρή αντίδραση του κουαρτέτου.

Τέλος, για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών που θίγονται από τις νέες εισφορές θα αναφέρουμε ότι από τους 495.000 φορολογούμενους που δήλωσαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 οι 406.000 δήλωσαν κάτω από 15.000 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν θίγονται από το νέο ασφαλιστικό, αλλά απεναντίας βγαίνουν ωφελημένοι και 288.000 φορολογούμενοι δήλωσαν (προσοχή όχι απέκτησαν γιατί η φοροδιαφυγή στο χώρο οργιάζει) ως 5.000 ευρώ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version