Ένα ηχηρό «όχι» είπε η Ελλάδα στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ζητά να γίνουν ριζικές αλλαγές, καθώς τα όσα αναφέρει για την Τουρκία δεν την βρίσκουν σύμφωνη.
Το Politico δημοσιεύει το draft και αναφέρει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να “χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει” για να διασφαλίσει ότι η κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου γίνεται σεβαστή”. Αυτές οι λέξεις σημειώνει το Politico, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως απειλή κυρώσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο” οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να “δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου”, καθώς και στις “υψηλού επιπέδου συζητήσεις” και τη “συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016”. Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, τονίζει το Politico.
Το προσχέδιο ζητά επίσης “πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο” και αναθέτει στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Ακόμη, το κείμενο “χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από Ελλάδα και Τουρκία”.
Σχετικά με την Κύπρο, στην ενημέρωσή του το Politico γράφει ότι στο προσχέδιο τονίζεται πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ “πρέπει να σταματήσουν” και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς τους.
To Politico, μάλιστα επισημαίνει ότι το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την ανατολική Μεσόγειο απορρίπτεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.