Πολιτική

Αυτοκριτική Μητσοτάκη για τη Νέα Δημοκρατία στο Economist – Ποιό είναι το χρέος του κόμματος

«Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν. Όσοι το υποστηρίζουν πρόσθεσε “δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία”. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε όψιμο υπέρμαχο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είναι σαν να ισχυρίζονται ότι έγινε ευρωπαϊστής ο Nigel Farage! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο παρελθόν όλα τα κόμματα υπέκυψαν στον λαϊκισμό και πρόσθεσε ότι δεν εξαιρεί ούτε τη ΝΔ. Σημείωσε όμως ότι στο εξής το διαζύγιο της ΝΔ με τον λαϊκισμό είναι μόνιμο. Σήμερα από τη ΝΔ λέγονται όσα γίνονται και όσα δεν γίνονται δεν λέγονται.

Μίλησε για την ανάγκη για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους καθώς όπως είπε οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είναι ανέφικτος. ‘Ασκησε δε κριτική και στους εταίρους που δέχθηκαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βασίζεται στην αύξηση των φόρων, αφού εξασφαλίστηκαν με την επιβολή του κόφτη. Προέβλεψε πάντως ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν θα επιτευχθούν.

 

Ακολούθως αναφέρθηκε στην δική του πρόταση για την “Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας και συνέπειας με τους πολίτες που δεν είναι πολιτική τακτική. Είναι αναγκαιότητα». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική».

 

Μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας: «Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά Κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας».

 

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι “ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα είναι λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο. Μιας οικονομίας που σταμάτησε να δουλεύει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε πάλι σε ύφεση και να γιγαντωθούν ξανά τα γνωστά συναφή προβλήματα της εξυπηρέτησης του χρέους, της απώλειας πρόσβασης στις αγορές, της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας».

Υπογράμμισε δε ότι η μεγαλύτερη ζημιά είναι η απώλεια αξιοπιστίας και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης πολιτών και επενδυτών στις προοπτικές της χώρας. “Η ζημία δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συνέβησαν αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν. Δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει μετά από 6 χρόνια κρίσης τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πιστεύω ακράδαντα ότι με τις κατάλληλες πολιτικές, με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο – κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία».

Ακολούθως ανέπτυξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα: Κάποια προέκυψαν ως απόρροια της κρίσης. Αλλά είναι τα δώρα που ο Θεός της Ελλάδας τόσο απλόχερα μας πρόσφερε. Αναφέρω ενδεικτικά:

 

Εκπαιδευμένο, υψηλής ποιότητας, εργατικό δυναμικό

Πρωτογενώς ισοσκελισμένο δημόσιο προϋπολογισμό

Κομβική γεωγραφική θέση, τόσο γεωστρατηγικά, όσο και ως κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας

Μία αγορά εργασίας απαλλαγμένη από τις ακαμψίες του παρελθόντος

Ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος

Ελκυστικές αποτιμήσεις πάγιων και άυλων αξιών

Ευκαιρίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει και το πλεονέκτημα να διαθέτει τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος (αγροδιατροφικός, τουριστικός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) με τόσο ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά ώστε να μην απειλούνται από ενδεχόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία: «Εύχομαι πραγματικά μια ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα. Ένα αφήγημα που θα εμπνεύσει τους ευρωπαίους πολίτες και θα τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης. Ένα αφήγημα που θα επανασυνδέσει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη με την πολιτική». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ευρώπη απειλείται από ένα κύμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας. Σημείωσε ότι το κύμα του λαϊκισμού χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που την τελευταία στιγμή πέρυσι άλλαξε γραμμή και αποσόβησε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ με κόστος όμως μεγάλο για την οικονομία.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα