Υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που κατονομάζεται ως William B φέρεται να είναι το πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης των υποκλοπών και της παρακολούθησης του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Ο υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας εμφανίζεται στην ελληνική δικογραφία του 3ου ανακριτή ως το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στις τηλεφωνικές υποκλοπές αξιωματούχων και του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, γράφει Το Βήμα της Κυριακής.
Μάλιστα, στα χέρια του ανακριτή της υπόθεσης βρίσκονται φωτογραφίες από δραστηριότητές του στη χώρα μας, κυρίως από κάμερες ασφαλείας.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, Bill για τους στενούς τους φίλους, είναι 65 ετών σήμερα μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Μένει κοντά στην NSA, την παλιά του δουλειά και το Λάνγκλεϊ (έδρα της CIA).
Από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στη δικογραφία ξετυλίγεται όλη η δραστηριότητά του: πώς αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, πώς έδωσε άλλο όνομα από αυτό που είχε, πώς πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, έως τον Μάρτιο του 2005 δηλαδή.
Στον 65χρονο Αμερικανό οδήγησε η δικαστική έρευνα με βάση σημαντική μαρτυρία προσώπου που κινούνταν στις παρυφές των μυστικών υπηρεσιών και ο οποίος έπειτα από πιέσεις των ελληνικών δικαστών μίλησε για το πρόσωπο – κλειδί των υποκλοπών. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μάρτυρας εμφανιζόταν να γνωρίζει ακριβώς την πορεία του Αμερικανού, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του δεν επέστρεψε ποτέ στη χώρα μας.
Τις επόμενες εβδομάδες, θα σταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής για να του απαγγελθεί κατηγορία και να εμφανιστεί στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα της κατασκοπείας αλλά και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κακουργήματα και τα δυο.
Το αν οι Αμερικανοί ανταποκριθούν σε αυτά τα αιτήματα των ελληνικών Αρχών είναι ένα άλλο ζήτημα. Άλλωστε, σύμφωνα με έγκυρη δικαστική πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, δεν αναμένεται κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την προστασία που παρέχουν οι υπηρεσίες στους ανθρώπους τους.
Σύντομα πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται να κληθούν ως κατηγορούμενοι και άλλοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο ερευνάται στη χώρα μας περίπου μία δεκαετία.
Ως σημαντική, αναφέρει Το Βήμα, εκτιμάται και η κατάθεση του Άλεξ Ρόντου, τον οποίο οι αρχές είχαν θέσει υπό παρακολούθηση από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2013 με διάταξη άρσης του απορρήτου των τηλεφώνων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, ρωτήθηκε για τη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή το επίμαχο διάστημα, ενώ απάντησε και για την πληροφόρηση την οποία είχε για το αν μεθοδεύονταν και από ποιους διείσδυση στην Ελλάδα τόσο από ξένες υπηρεσίες όσο και από εταιρίες – υποχείριά τους.
Από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Αντιτρομοκρατική εντοπίστηκε πως ο συγκεκριμένος γνώριζε πολλά τόσο για τις μεθοδεύσεις διείσδυσης εταιριών σε κρίσιμους χώρους όσο και για τη συμμετοχή περίεργων ξένων επιχειρηματιών σε υποθέσεις όπως αυτή με τις υποκλοπές.
Για πρώτη φορά, ο Άλεξ Ρόντος κατέθεσε στον ανακριτή Δ. Φούκα τον Ιούνιο του 2013.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καραμανλής: Υποχρέωση όλων να στηρίξουμε Σαμαρά
Η CIA πληρώνει 10 εκατ. το χρόνο για παρακολουθήσεις!
Ένα εκατομμύριο ευρώ η εγγύηση για τον Μιχάλη Καρχιμάκη – Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους