Διαβάστε ποιούς θεωρούν οι 'Ελληνες ως πρωταίτιους της κατάντιας μας, σύμφωνα με γκάλοπ και δείτε την πορεία του χρέους τα τελευταία χρόνια για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής η πλειοψηφία των πολιτών τις επιρρίπτει τις πολιτικές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή – κατά 39%-. Ακολουθούν οι κυβερνήσεις του Αν. Παπανδρέου – κατά 28,3%- και τρίτη έρχεται η κυβέρνηση Σημίτη – κατά 20,5%. Σε δημοσκόπηση της ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ οι πολίτες επιρρίπτουν τις ευθύνες στις κυβερνήσεις Καραμανλή -24,1%-, το 21,5% στις κυβερνήσεις Αν. Παπανδρέου και το 18,3% στις κυβερνήσεις Σημίτη.
Οργή , απογοήτευση και φόβος
Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research οι πολίτες σε ποσοστό 31,2% λένε ότι η προσφυγή τους έκανε να νιώσουν κυρίως οργή, το 30,6% ότι τους έκανε να νοιώθουν κυρίως απογοήτευση και φόβο, το 22,8% θλίψη και ντροπή και μόνο ένα 14,8 % λέει ότι ένιωσαν ανακούφιση και ελπίδα. Σημαντικό είναι ότι 40,2% δήλωσαν ότι τον τελευταίο μήνα δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα – πριν την επιβολή των μέτρων άγριας λιτότητας που περιμένουμε.
Πάντως, μέχρι στιγμής εξακολουθούμε να ελπίζουμε. Το 84% λέει ότι η κρίση που περνάμε μπορεί να γίνει ευκαιρία για αλλαγές, ενώ το 12,9% βλέπει ότι θα υπάρξει μόνο οπισθοδρόμηση.
Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες, ως προς το αν αυτή η προσφυγή ήταν αναγκαία. Ένας στους δύο θεωρεί ότι δεν γινόταν κάτι άλλο, ενώ 41,9% λέει ότι μπορούσαμε να το αποφύγουμε.
Σε δημοσκόπηση της Alco για το “Πρώτο Θέμα” οι πολίτες απαντώντας στο ερώτημα αν θα αποδεχτούν “στωικά” τα νέα μέτρα ή θα κατέβουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν, λένε κατά πλειοψηφία ότι θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους (51%). Ποστοσό 33,1% θα τα αποδεχτεί σιωπηρά.
Η πορεία του χρέους
Εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος τα τελευταία περίπου 36 χρόνια με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά. Το 1974 το δημόσιο χρέος αποτελούσε το 22% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 είχε εκτιναχθεί και πενταπλασιαστεί στο 125,7% του ΑΕΠ.
Δείτε το σχετικό κατατοπιστικό γράφημα
Το δημόσιο χρέος σε αριθμούς είναι ακόμα πιο κατατοπιστικό για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Το 2000 το δημόσιο χρέος ήταν στα 148,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο κλείσιμο του 2009 το χρέος εκτινάχθηκε στα 298,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Δείτε την πορεία του δημόσιου χρέους