- Μετά την Αφροδίτη της Μήλου "θύμα" του photoshop των Γερμανών και ο Σωκράτης - "Πείραξαν" φωτογραφία με άγαλμά του για να τον εμφανίσουν απελπισμένο με την κυβέρνηση Τσίπρα - Τον εμφανίζουν να κρατά το κεφάλι του (και όχι το πηγούνι του) εξαιτίας της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές - Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, κάνει κόλπα και καθυστερεί, γράφει - Die Zeit: Μόνο συμφωνία ανάμεσα σε Μέρκελ και Λαγκάρντ για το χρέος μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα γερμανικό μέσο “χρησιμοποιεί” την… αρχαία Ελλάδα για να επιτεθεί στη… νεότερη. Μετά το Focus και την Αφροδίτη της Μήλου με το… δάχτυλο έρχεται η Bild να “πειράξει” τον Σωκράτη.
Η γερμανική εφημερίδα έκανε (κακό κιόλας) photoshop σε ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα του Σωκράτη μόνο και μόνο για να “την πει” στην Ελλάδα. Με τίτλο «Οι Έλληνες απλά δεν μπορούν», η Bild έχει πειράξει μια φωτογραφία του αγάλματος του μεγάλου φιλοσόφου και αντί να στηρίζει το πηγούνι του, το χέρι του… πιάνει το κεφάλι του, μια κίνηση που αποτυπώνει απελπισία.
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξαρτάται και πάλι από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Για μερικούς μήνες, υπήρξε ηρεμία σχετικά με το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους. Ποτέ όμως το θέμα αυτό δεν έφυγε από το τραπέζι. Και πάλι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους το καλοκαίρι του 2015. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει κόλπα και καθυστερεί… Με τους Έλληνες απλά… δεν βγαίνει!», αναφέρει το δημοσίευμα.
Δεν είναι, φυσικά, το μοναδικό δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου που ασχολείται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Με αφορμή τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ για το αν θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Handelsblatt έχει τίτλο «Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα».
Στο κείμενό της, η οικονομική εφημερίδα γράφει πως «η καγκελάριος χρειάζεται το ΔΝΤ, απορρίπτει όμως τις απαιτήσεις του». Η εφημερίδα αναφέρεται στις τριβές μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τους όρους εφαρμογής του προγράμματος, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν συμφωνούν όμως ούτε μεταξύ τους. Οι διαφορές ήρθαν στο προσκήνιο στο Βερολίνο», παρατηρεί η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αδύνατο, την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε εκ νέου την ανάγκη της βιωσιμότητας του χρέους.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «ειδικά το μισητό στην Ελλάδα ΔΝΤ θέλει ελαφρύνει τους όρους λιτότητας για την κυβέρνηση στην Αθήνα σε ένα, κατά τη γνώμη του, ρεαλιστικό επίπεδο. Αυτό καλούνται να το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι παρέχοντας ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Για τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε θα ήταν δύσκολο να “πουλήσουν” κάτι τέτοιο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Από την άλλη πλευρά όμως η καγκελάριος επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα). Σε αυτό επιμένει και η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης. (…) Η ομοσπονδιακή βουλή πρέπει να εγκρίνει πιθανή ελάφρυνση χρέους», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.
«Η Αθήνα απειλείται εκ νέου με χρεοκοπία – μια συμφωνία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να την αποτρέψει», γράφει η Die Zeit. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι η συνήθης εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ότι, παρά τις τριβές και τις διαφωνίες, εν τέλει προκύπτει κάποια συμφωνία. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «ένα πραγματικό κούρεμα, όπως ζητούν οι Έλληνες, θα μπορούσε να διχάσει την ήδη φιλονικούσα Ευρώπη: Τα περισσότερα κράτη των πιστωτών δεν δέχονται να προβούν σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων. Και στις αγορές ενδέχεται μια νέα χρεοκοπία –διότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι τίποτα άλλο (σ.σ. παρά χρεοκοπία)- να προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα».
Ως εκ τούτου, «είναι προτιμότερο να κάνει κανείς λίγες ‘ζαβολιές’», σχολιάζει η εφημερίδα και εξηγεί: «Η γοητεία της σχεδιαζόμενης στρατηγικής τώρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα διευκολυνθεί χωρίς να πρέπει να διεξαχθούν ριζικές οικονομικές και νομικές συζητήσεις στα κράτη των πιστωτών. Το βάρος του ελληνικού χρέους θα έμενε μεν υψηλό στα χαρτιά, όμως η Αθήνα θα έπρεπε να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τόκους και χρεολύσια και θα είχε έτσι στη διάθεσή της περισσότερα χρήματα για επειγόντως αναγκαίες επενδύσεις. Από αυτές επωφελείται και πάλι η οικονομία».
Παρ’ όλα αυτά, η Zeit εκτιμά ότι «είναι απίθανο» οι ρυθμίσεις αυτές να είναι επαρκείς για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος. Όπως υπογραμμίζεται, «η ένωση των κρατών θα πρέπει αργά ή γρήγορα να χορηγήσει το πολυπόθητο πραγματικό κούρεμα χρέους. Αλλά τότε ας ελπίσουμε ότι θα είναι η Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με σήμερα».
Πηγή: Bild, Deutsche Welle