Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η αντίδραση με βέτο είναι δικαιολογημένη γιατί αλλιώς μετά τη λήξη της στήριξης το 2013, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αναγκαστικά να προχωρήσει σε απίστευτα μεγάλες περικοπές.
”Όλα τα κράτη μέλη εκτός από δύο, έχουν ήδη αποδεχτεί την πρόταση. Η Ελλάδα και η Ιταλία διατηρούν επιφυλάξεις για το επίπεδο αναφοράς”, γράφει το σημείωμα που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg News λίγο πριν από τη τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Όμως αυτή είναι η μία πλευρά του νομίασματος γιατί εαν η Ελλάδα και η Ιταλία, είτε από κοινού είτε ξεχωριστά, ασκήσουν βέτο στη θέσπιση στόχου στο χρέος, τότε η Γερμανία θα ”στυλώσει” τα πόδια και θα αρνηθεί τη διεύρυνση του ταμείου διάσωσης των 750 δισ. Ευρώ.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο απαιτεί από τις χώρες με χρέος πάνω από το 60% να προχωρούν σε ετήσιες περικοπές αντίστοιχες με το 1/20 του πλεονάζοντος χρέους ή διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
Το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο 140,2% του ΑΕΠ το 2010 και αναμένεται να εκτιναχθεί στο 156% του ΑΕΠ το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ.
Δηλαδή η Ελλάδα, σύμφωνα με το Capital, θα έπρεπε να αποπληρώσει το χρέος της με ετήσιο επιτόκιο 5%, κάτι που ακόμα και το οικονομικά υγιέστερο Βέλγιο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στη διάρκεια μιας δεκαετίας προσπαθειών μείωσης του χρέους μέχρι το 2007.
Οι όροι διάσωσης απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της από το 15,4% του ΑΕΠ το 2009, σε λιγότερο από το 3% το 2014.