- Τι λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, για την κυβέρνηση Σαμαρά - "Ακόμα και με απαίτηση για... μηδέν πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα" - Οι "καυτοί" διάλογοι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και το... "καρφί" στον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών - Το... παζάρι με τους μήνες της παράτασης και οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι - Η σύγκριση του email Χαρδούβελη με το email Βαρουφάκη
Για την εποχή διακυβέρνησης Σαμαρά και τα δικά του πεπραγμένα ως υπουργός Οικονομικών μίλησε στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή mega Σαββατοκύριακο ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον διάδοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη, με… αρκετή δόση ειρωνείας σχετικά με την… μετονομασία της τρόικας.
“Γίνονταν διαπραγματεύσεις, αλλά όχι υπό το φως της δημοσιότητας. Και φωνάζαμε και μας φωνάζανε, αλλά δεν τα βγάλαμε προς τα έξω”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναφερόμενος στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, για τα δύο… “καυτά” emails, το δικό του και του κυρίου Βαρουφάκη, ο Γκίκας Χαρδούβελής τόνισε: “Δεν μπορούν να συγκριθούν, γιατί το email Βαρουφάκη είναι το ξεκίνημα, ενώ το email Χαρδούβελη ήταν το τέλος. Ήμασταν στην έξοδο και τώρα ξεκινάμε από την αρχή. Από την στιγμή που υπογράφεις την παράταση, υπογράφεις και το μνημόνιο. Ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το τι εμπεριέχει το μνημόνιο, είναι γιατί οι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι θα τηρήσει το μνημόνιο“.
Για την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και για τα δύσκολα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως “το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως οι δανειστές μας έλεγαν ότι με τον υπάρχοντα προϋπολιογισμό, είχαμε ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 2,6 δισ και προσπαθούσαμε να τους πούμε πως κάνουν λάθος. Γι’ αυτό το 2,6 ζητούσαν μέτρα. Η κυβέρνηση ξεκινάει ήδη με μία απώλεια 2 δις, ξεκινάει λέγοντας πως θα αυξήσει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κάτι που θα κοστίσει ακόμη 2 δισ., λέει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη 2,6 δισ…”.
“Πιστεύω ότι οι δανειστές θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά εγώ πιστεύω πως και στο… μηδέν να πάνε τις απαιτήσεις τους, η πτώση της οικονομίας θα φέρει προβλήματα“, τόνισε ακόμη ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Σχετικά με την παράταση που δόθηκε στην χώρα, ο Γκίκας Χαρδούβελης αποκάλυψε το παρασκήνιο των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης: “Η επιλογή μας ήταν οι τρεις μήνες. Γιατί ήξερα ότι οι ανάγκες μας ήταν μεγάλες μέχρι τον Μάρτιο. Ήταν 7,2 δισ που έλειπαν από την οικονομία”, είπε αρχικά ο Γκίκας Χαρδούβελης.
“Τον Δεκέμβριο τους είπα: κύριοι, ξεμένουμε και όλοι πάγωσαν. Μία χώρα όμως (σε αυτό το σημείο οι δημοσιογράφοι ανέφεραν την Φινλαδνία) δεν ήθελε τους τρεις μήνες γιατί συνέπιπταν με την προεκλογική τους περίοδο και πρότειναν έναν μήνα. Αν μας έδιναν έξι μήνες δεν θα έκλεινε η αξιολόγηση. Και οι αξιολογητές θα έλεγαν κάντε και κάτι παραπάνω… Έγινε πηγαδάκι με τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είπε θα σας δώσω έξι εβδομάδες. Τότε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μπήκε και είπε πάρτε δύο μήνες….”, κατέληξε ο τέως υπουργός Οικονομικών.
“Η Ελλάδα δεν έχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, επειδή δεν έχει αξιοπιστία. Υπάρχει τεχνητή έλλειψη ρευστότητας. Εμείς ως Έλληνες θα έχουμε ξεφορτωθεί τους θεσμούς, θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Τώρα κανείς δεν θέλει να μας δώσει λεφτά. Αυτό το έχουν κάνει κι άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία”, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας για να βγούμε από τα μνημόνια.
“Τώρα είναι πολύ εύκολο για την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Πριν την Προεδρική εκλογή ήταν δύσκολο. Εγώ επικροτώ την στροφή προς την πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω να κριτικάρω, θέλω η χώρα μου να πάει μπροστά. Μας πίεζαν για ενιαίο ΦΠΑ, κάτι που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες”, είπε ακόμη ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Όταν ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στους θεσμούς (όπως ονομάζεται πλέον η τρόικα), το έκανε με αρκετή δόση ειρωνείας. Οι δημοσιογράφοι στάθηκαν στην ειρωνεία αυτή, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να μην το κρύβει και να περνά στην αντεπίθεση, λέγοντας πως “όλοι γελάνε με τον όρο θεσμοί” και τονίζοντας πως στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι εκτός από το όνομα…
“Ελπίζω ότι η λογική θα πρυτανεύσει κι ελπίζω και η αντιπολίτευση να πει ναι σε νομοσχέδια που είναι υπέρ της χώρας. Δεν πρέπει να πάμε σε λογική άσπρου – μαύρου. Τα προβλήματα είναι έντονα και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη στη χώρα, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο τέλος της συνέντευξής του.