- Το Μαξίμου απαντά στον Ντάισελμπλουμ πως πλέον κανείς ξένος αξιωματούχος δεν ορίζει τις επιλογές της κυβέρνησης - Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως χωρίς νέα δάνεια η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει - Για την ΕΚΤ ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως η κυβέρνηση έπαιξε ένα στοίχημα και το έχασε - Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε καλή είδηση την υποβάθμιση του Βαρουφάκη αλλά δεν φτάνει
Τη ρεβάνς φαίνεται πως θέλει να πάρει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ απέναντι στον Γιάννη Βαρουφάκη και τα ουάου στην πρώτη τους συνάντηση και έτσι δίνοντας συνέντευξη στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ είπε είτε λίγο είτε πολύ πως εκείνος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να υποβαθμίσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Αποκάλυψε πώς ο ίδιος ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο “ψαλίδισμα” του Γιάννη Βαρουφάκη και σημείωσε “είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο”.
Όπως αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ “πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο”.
Με αυτή τη δήλωση ο κ. Ντάισελμπλουμ όχι μόνο “καρφώνει” τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά διαψεύδει και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέντευξή του στο Star υποστήριξε πως η απόφαση για τον ανασχηματισμό είχε ήδη ληφθεί πριν το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλου, στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν την οργή τους και να σημειώνουν πως πλέον έχει περάσει ο χρόνος που οι ξένοι αξιωματούχοι όριζαν τις επιλογές της κυβέρνησης.
Φυσικά δεν είναι τυχαίο πως την ίδια στιγμή που έγινε γνωστή η δήλωση βόμβα του Γερούν Ντάισελμπλουμ έβγαινε ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών πως είναι σε εξέλιξη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης και η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε αυτή προεδρεύει ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Με αυτή ακριβώς την κίνηση και την ανακοίνωση, το Μαξίμου προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα και να δείξει, όπως έκανε και χτες ο πρωθυπουργός, πως ο κ. Βαρουφάκης χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Για το θέμα του δημοψηφίσματος όμως αντέδρασε έντονα ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του με ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάα, λέγοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της.
Όπως διεμήνυσε ο κ. Ντάισελμπλουμ ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα κόστιζε χρήματα, αλλά θα δημιουργούσε και μία σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο χρόνο. Δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν νομίζω ότι οι Έλληνές έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο”.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να τα καταφέρει.
“Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα”, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL Nieuws. “Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει” από την κρίση, πρόσθεσε.
Ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μολονότι δεν λύνει από μόνος του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι μια “καλή είδηση”, συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. “Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις… Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού” της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, είπε.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χαλάρωσε τους κανόνες της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη στην Αθήνα. “Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως, αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες”, δήλωσε. Όμως προειδοποίησε πως “δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup”.