Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε με την ανακοίνωσή του από του βήματος της Βουλής, καθώς δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό. Η κυβέρνηση, όμως, είχε ήδη συμφωνήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τη συγκεκριμένη εξέλιξη με τα capital controls.
Από τη στιγμή λοιπόν που την κίνηση επέτρεπε η γενικότερη εικόνα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και η αντίδραση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχαν κάποιο λόγο να μην προχωρήσουν σ’ αυτή την κίνηση.
Τα capital controls και η… Μέρκελ στο φόντο
Αντιθέτως, το timing αυτής κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι και – κυρίως – λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο και την κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.
Το μήνυμα που αναμένεται, άλλωστε, να κομίσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλο από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ιδίου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ν’ αποκτήσει η Ελλάδα και η οικονομία της τη χαμένη τους αξιοπιστία.
[read4more]
Σ’ αυτό ακριβώς συμβάλλουν η άρση των capital controls, η υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για το Ελληνικό και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως λένε από την κυβέρνηση, είναι η πρώτη φορά μετά τα χρόνια της κρίσης που Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο και δεν θα κουβαλάει στη βαλίτσα του… λίστα αιτημάτων. Αντιθέτως, θα παρουσιάσει λεπτομερώς το σχέδιό του για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και η όποια συζήτηση για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο από το Μαξίμου επισημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με μικρό «καλάθι» στην Καγκελαρία, αλλά με σαφή στόχο να πείσει για την αποφασιστικότητά του να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, εκτός του αναπτυξιακού νόμου, θα συζητηθούν και η επιλογή του κατάλληλου προσώπου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου και του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
*Του Αιμίλιου Περδικάρη
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.