- Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Εντατικές διαβουλεύσεις, αλλά δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία - Ελληνικές πηγές: Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εισέρχονται στη φάση συγγραφής της συμφωνίας - Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, από το Μαξίμου διαρρέουν πως οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες - Τι προβλέπει το πλαίσιο της συμφωνίας - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες - Άρχισε με καθυστέρηση
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση… καθαρογράφει τη συμφωνία, κοινοτικές πηγές έρχονται να… αδειάσουν το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα ανοιχτά.
Τα πιο σημαντικά εξ’ αυτών, όπως είπε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του ο Β. Ντομπρόβσκις, είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το πρωτογενές πλεόνασμα και το συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ερωτηθείς αν σήμερα στο Brussels Group ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (staff level agreement), αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.
Επίσης, Γερμανός αξιωματούχος επίσης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας διαψεύδοντας το Μαξίμου ότι καθαρογράφεται η συμφωνία και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι Κασσάνδρες, αλλά ρεαλιστές.
Από την άλλη πλευρά, ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εισέρχονται στη φάση συγγραφής της συμφωνίας, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τη βασική ευθύνη της συγγραφής την έχουν οι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από την Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα διαρρέει η ελληνική πάντα πλευρά το πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπει τα εξής:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Επίσης, στη συμφωνία προβλέπεται ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση στις πληροφορίες από τις κυβερνητικές πηγές είναι το γεγονός πως αναφέρουν πως παραμένει πρόβλημα η διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς και επισημαίνουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ θα είχε κλείσει τώρα η συμφωνία.
Επισημαίνουν δε πως είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.
Οι πηγές πάντως αναφέρουν πως η κυβέρνηση “έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα”.
Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA, από το Μαξίμου διαρρέουν πως οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες και σημειώνουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμία αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Μάλιστα, πηγές κατηγορούν πως κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Σήμερα το απόγευμα, άρχισε νέος γύρος των διαβουλεύσεων στο Brussels Group στις Βρυξέλλες, με καθυστέρηση, λόγω τεχνικού προβλήματος στα βελγικά αεροδρόμια που εμπόδισε την προσγείωση του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.