Την πεποίθηση ότι το Ποτάμι θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν τεθεί τέτοιο θέμα, εξέφρασε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Με αυτόν τον τρόπο διαφοροποιείται από τα όσα έχει εξαγγείλει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει πει πως το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς όμως ψήφο εμπιστοσύνης.
Μιλώντας στο newsit.gr, τόνισε πως το Ποτάμι θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά το τι στάση θα κρατήσει, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία.
Παράλληλα σημείωσε πως δεν έχει σκοπό να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, και πως αν μετεκλογικά το Ποτάμι συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία, τότε αυτός θα αποχωρήσει.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο newsit.gr
“Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι η σωστή, είναι η πρέπουσα, γιατί η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη νομιμοποίηση για να φέρει ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Βεβαίως, αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε εμάς που θεωρούμε ότι είναι εθνικά επιβεβλημένο να υπερψηφιστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών. Έχω, όμως, πει εδώ και μήνες, σε ανύποπτο χρόνο, ότι αν συνδεθεί το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας το ψήφο εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να δώσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης, με πλήρη ερμηνεία ότι αυτό αφορά στην κύρωση της συμφωνίας και στην αναγκαιότητά της, γιατί ως προαπαιτούμενο τίθεται.
“Πιο σημαντικό το εθνικό ζήτημα”
Εξακολουθώ να θεωρώ ότι το μείζον θέμα είναι το εθνικό θέμα και, ως εκ τούτου, πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση. Θα περιμένουμε και την απάντηση του κυρίου Καμμένου και την τελική διαχείριση, από μέρους του, της υπόθεσης. Από εκεί θα φανεί αν όντως πηγαίνουμε για ψήφο εμπιστοσύνης, ή όχι.
Το δίλημμα είναι πολύ βαρύ, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν τεθεί, αυτό που πρέπει να βαρύνει είναι το μείζον, είναι το εθνικό θέμα.
Και στη χθεσινοβραδινή συζήτηση που είχαμε με την κοινοβουλευτική ομάδα, η άποψη για την υπερψήφιση της κύρωσης της συμφωνίας είναι δεδομένη. Οι τέσσερίς μας, γιατί είναι γνωστό ότι οι δυο συνάδελφοί μου, Αμυράς και Ψαριανός, από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την αντίρρησή τους, επιμένουμε ότι είναι εθνική επιταγή να υπερψηφιστεί η κύρωση.
Το θέμα της διαχείρισης είναι το δύσκολο, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ανορθόδοξο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εδώ επειδή έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση, για αυτό ζητώ από τους συντρόφους μου να τα ξαναδούμε, υπό αυτό το πρίσμα.
Εάν η επιλογή του συνεδρίου παραμένει, δηλαδή, η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά, που μπορεί να γίνει και προεκλογικά, αν ισχύει αυτή η απόφαση, τότε, βεβαίως, δεν θα είμαι, διότι δεν με αφορά μια τέτοιου είδους πολιτική επιλογή.
“Δεν προσχωρώ στον ΣΥΡΙΖΑ”
Δεν τίθεται το ζήτημα προσχώρησής μου στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, αν συμφωνούσα με το ΣΥΡΙΖΑ, ήδη θα ήμουν, πιθανώς, μέλος του, θα είχα παραιτηθεί από την έδρα μου και θα υποστήριζα ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι από την πρώτη στιγμή είμαι υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας, δεν συνεπάγεται ότι εντάσσομαι στον ΣΥΡΙΖΑ”