Πολ Τόσμεν, Ματιάς Μορς και Κλάους Μαζούχ φτάνουν το βράδυ στην Αθήνα και γυρίζουν την κλεψύδρα για την αξιολόγηση της Ελλάδας. Οι επικεφαλής των δανειστών μας επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από αρκετούς μήνες και αφού μεσολάβησε διπλή προεκλογική περίοδος, για να βάλουν κάτω το πρόγραμμα και να δου τι έχει και κυρίως τι δεν έχει γίνει.
Το σίγουρο είναι ότι στα χέρια τους κρατούν πολλές κίτρινες κάρτες!
Θα δουν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτή τη συνάντηση και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας που θα παρουσιαστούν στη Βουλή την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να έχει σήμερα το απόγευμα, στο σπίτι του στην Κηφισιά, νέα συνάντηση με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει αυτή η συνάντηση. Οι τρεις τους βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή και από τη στιγμή που έχουν συμφωνήσει επί των προγραμματικών δηλώσεων, τις «τελευταίες πινελιές» μπορούν να τις βάλουν οι εκπρόσωποί τους.
Και αφού οριστικοποιηθούν όλα, οι προγραμματικές δηλώσεις θα παρουσιαστούν αρχικά στους τροϊκανούς. Οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχούν για όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Θεωρούν ότι το κείμενο των προγραμματικών αναιρεί πολλά απ’ όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τους πείσει ότι θα κάνει όλα όσα έχει υπογράψει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα 60 ημερών. Θα ξεκαθαρίσει πως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η επιθετική πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και της μείωσης του κράτους, με συγχωνεύσεις 60 οργανισμών. Θα παρουσιάσει και μια λίστα με εταιρίες που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν άμεσα.
Όσον αφορά στη συρρίκνωση του Κράτους, θα τους ενημερώσει για τα σχέδια της κυβέρνησης να «διώξει» μέσω συνταξιοδότησης περισσότερους από 111.000 δημοσίους υπαλλήλους σε διάστημα τριετίας.
Αφού ακούσουν ό,τι ακούσουν, οι εκπρόσωποι της τρόικας να αποχωρήσουν για να συντάξουν την έκθεση προόδου της Ελλάδας. Η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Eurogroup και το ΔΝΤ.
Και αφού η Ελλάδα δεσμευτεί και πάλι πως θα κάνει όλα όσα έχει δεσμευτεί, τότε ίσως να μπει στο τραπέζι και ο όρος «επαναδιαπραγμάτευση». Έως τότε, όμως, μάλλον θα έχει φτάσει ο Σεπτέμβριος…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι 60 μέρες που θα κρίνουν το Μνημόνιο – Τι θα πει ο Σαμαράς στην τρόικα
Μόλις 35 δεν θα πάρουν το βουλευτικό αυτοκίνητο
Ευρωβουλευτές ιδρύουν τη νέα… Φιλική Εταιρία
Λαγκάρντ: «Δεν έχω καμία διάθεση να διαπραγματευτώ με τους Έλληνες»
Λίστα με αποκρατικοποιήσεις δίνει την Πέμπτη στην Τρόικα ο Σαμαράς – Τι άλλο θα τους πει