Site icon NewsIT
14:42 | 09.09.15

Debate πολιτικών αρχηγών: 25 χρόνια ιστορίας με… διαλείμματα (Infographic)

Debate πολιτικών αρχηγών: 25 χρόνια ιστορίας με… διαλείμματα (Infographic)
Newsit Newsroom

Όλα είναι έτοιμα για το debate ενόψει των πολιτικών αρχηγών, το πρώτο ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Ενώ οι αρχηγοί κάνουν... εντατικά για να είναι έτοιμοι, ας δούμε την ιστορία των ντιμπέιτ από το 1990 που μπήκαν στη ζωή μας.

Τι κι αν είχαμε μπει μια 10ετία στην ΕΟΚ; Τι κι αν είχαμε ζήσει το ’81, το ’85 και το “βρώμικο” ’89; Η μόδα των debate μπήκε στη ζωή των Ελλήνων μόλις το 1990. Δεν έγινε στο στούντιο της ΕΡΤ, δεν είχε συντονιστή ούτε δημοσιογράφους. Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης βρέθηκαν στο Πάντειο πανεπιστήμιο, αφού το πρώτο ντιμπέιτ της ελληνικής ιστορίας το διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Η πρώτη τηλεμαχία, το πρώτο debate που διοργανώθηκε από την κρατική τηλεόραση, μας ήρθε το 1996 αλλά ήταν… λειψό, αφού συμμετείχαν μόνο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ.
Κάτι ανάλογο έγινε και τέσσερα χρόνια μετά, το 2000, με μια μόνο διαφορά: αρχηγός της ΝΔ ήταν πια ο Κώστας Καραμανλής.

Το πρώτο debate όλων των πολιτικών αρχηγών έρχεται το 2004 με τη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή (έχει τις περισσότερες συμμετοχές), του Γιώργου Παπανδρέου, της Αλέκας Παπαρήγα, του Νίκου Κωνσταντόπουλου και του Δημήτρη Τσοβόλα.
Τρία χρόνια μετά, στις πρόωρες εκλογές του 2007 οι μόνοι… σταθεροί ήταν ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και η Παπαρήγα. Συμμετείχαν επίσης Γιώργος Καρατζαφέρης, Αλέκος Αλαβάνος και Στέλιος Παπαθεμελής.

Και φτάσαμε στον Σεπτέμβριο του 2009, ένα debate που έμεινε στην ιστορία για δυο λόγους: πρώτον ήταν η πρώτη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεμαχία και δεύτερον ήταν το τελευταίο μέχρι το αποψινό…

Σήμερα, η τηλεμαχία των αρχηγών των κομμάτων που ήταν στην προηγούμενη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής, θα γίνει στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και θα ξεκινήσει στις 21:00.

Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γεννηματά θα τεθούν αντιμέτωποι όχι με τους δημοσιογράφους αλλά με τους ίδιους τους εαυτούς τους και τους… ψηφοφόρους τους! Αλλά και με τους ίδιους τους αντιπάλους τους, αφού για πρώτη φορά σε ντιμπέιτ οι αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο ή να σχολιάσουν απαντήσεις.

Οι αρχηγοί θα καθίσουν ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους άρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι τρίτος

Συντονιστής του debate θα είναι ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος, ενώ θα συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (MEGA), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).

Το debate θα γίνει στο studio 3 του 1ου ορόφου του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, εκεί από όπου μεταδίδεται η εκπομπή Αθλητική Κυριακή. Θα μεταδοθεί πανελλαδικά, εκτός από τα κανάλια που συμμετέχουν και την κρατική τηλεόραση, και από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

Δεδομένου πως έχουμε να… ζήσουμε ντιμπέιτ από το 2009, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγούς από τους επτά που θα συμμετάσχουν σήμερα που έχει εμπειρία είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Γι’ αυτό όλοι (και ο κ. Τσίπρας προφανώς) κάνουν… εντατικά φροντιστήρια για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι. Σύμφωνα με την Ημερησία, τον Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζουν για το debate ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Φίλης και ο Άγγελος Τσέκερης.

Την προετοιμασία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχουν αναλάβει η Πηνελόπη Γαβρά, ο Γιώργος Φλέσσας, ο Νίκος Καραχάλιος και ο Γιάννης Χατζής.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να δέχεται τις συμβουλές του Κώστα Ήσυχου και του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει… φροντιστές τους Δημήτρη Τσιόδρα, Λίνα Παπαδάκη, Αθηνά Δρέττα και Χάρη Θεοχάρη.
Η Φώφη Γεννηματά δέχεται τις συμβουλές των Μανώλη Όθωνα, Χρήστου Πρωτόπαπα, Νίκου Βοσδογάνη, αλλά και του Κώστα Λαλιώτη.

Οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης θα είναι έξι, με τους πέντε πρώτους να περιλαμβάνουν ερωτήσεις ως 30” και απαντήσεις ως 90”. Ο δημοσιογράφος μπορεί να θέτει διευκρινιστική ερώτηση ως 15” και ο πολιτικός αρχηγός θα έχει ακόμη 30” για να απαντήσει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version