Η τρίτη κατά σειρά θεματική ενότητα του debate είχε θέμα την Παιδεία και την Υγεία. Διαβάστε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών, στην απόλυτη μάχη των εκλογών.
Στην τρίτη θεματική ενότητα, τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Χούκλη, με ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Η κα Χούκλη ρώτησε σχετικά με την παιδεία εάν θα εφαρμόσουν όσα έχουν υποσχεθεί στο Μνημόνιο ή θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και πως πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε τα παιδιά να μην φεύγουν στο εξωτερικό.
Η κα Χούκλη αναφέρθηκε στον κ. Μπαλτά και την πολιτική που ασκεί, ρωτώντας τον κ. Τσίπρα εάν σκοπεύει να καταργήσει τους νόμους του εάν το απαιτήσουν τα άλλα κόμματα με τα οποία θα συνεργαστεί.
Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε.
Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη εάν πρέπει να γίνει μιά επανάσταση στην Παιδεία για να βρει ελπίδα ο τόπος.
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος για να μπορούν να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε στον κ. Μπαλτά και τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως καταργούν τα πρότυπα σχολεία.
Δήλωσε ακόμη πως ο κ. Τσίπρας μισεί οτιδήποτε ιδιωτικό όπως έκανε και με την ιδιωτική εκπαίδευση και την εφαρμογή του 23%.
Η κα Ζαχαρέα ρώτησε γιατί οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται σε πολιτικά γραφεία.
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως η Ν..Δ έχει απαγορεύσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
Η Σία Κοσιώνη στην συνέχεια ρώτησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αν το σχέδιό του για την Υγεία θα κυλήσει ομαλά.
“Να συμφωνήσω με την κυρία Ζαχαρέα για επανάσταση στην Παιδεία και την Υγεία. Επανάσταση στην Υγεία σημαίνει Δημοκρατία. Δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση χωρίς προσωπικό. Αν θέλουμε να τη χρηματοδοτήσουμε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά. Γι ‘αυτό λέμε ότι χρειάζεται εθνικό νόμισμα” απάντησε ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας.
Ο κ. Γιομπαζολιάς απευθυνόμενος προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, ρώτησε σχετικά με το σχέδιο του Ποταμιού για την Παιδεία.
“Μαθητικές ομάδες παίρνουν βραβεία στη διεθνή ρομποτική. Πώς η Παδεία μπορεί να αναβιβάσει την καινοτομία;” απάντησε ο αρχηγός του Ποταμιού.
Και συνέχισε: “Η Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Θεωρούσαν ότι στο χώρο της Παιδείας θα βρουν τους χειροκροτητές στις ομιλίες τους… Ο κ. Κουράκης φρόντισε για το κομματικό του δυναμικό αλλά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους”.
“Έχω πει ότι στην Παιδεία χρειάζεται μια εθνική επιλογή. Θέλουμε έναν υπουργό Παιδείας έξω από τα κόμματα” συμπλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Η Όλγα Τρέμη στην συνέχεια ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα σχετικά με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την πρόταση του ΚΚΕ.
“Το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα ταπροαπαιτούμενα του μνημονίου. Πολλοί άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το 23% γιατί είναι άδικο” απάντησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
“Είναι κοροϊδία να λέει κάποιος ότι χτυπάει την πλουτοκρατία με το να βάλει 23% ΦΠΑ. Η άποψη της Λαϊκής Ενότητας δεν οδηγεί σε μια νέα κοινωνία” συμπλήρωσε ακόμη.
Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο Αντώνης Σρόιτερ με ερώτημα προς τον Πάνο Καμμένο για τους αιώνιους φοιτητές.
“Στο θέμα της Παιδείας είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Πιστεύουμε ότι οι ασθενείς και αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια ανοχή…” απάντησε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.
“Είναι απαράδεκτο το 23% ΦΠΑ στην Παιδεία. Πιστεύω όμως ότι θα βρούμε ισοδύναμα. Είμαστε ακόμα σε διαπραγμάτευση” συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Άνμυνας.
Στην συνέχεια, η Μαρία Χούκλη ρώτησε την Φώφη Γεννηματά για τη συνταγογράφηση: “Φθηνότερο φάρμακο για τους πολίτες ή εθνική βιομηχανία φαρμάκων”;
“Πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους για να ζωντανέψει ξανά ο χώρος της Υγείας. Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, είναι υγιής κλάδος με χιλιάδες εργαζομένους”, απάντησε η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Για το επάγγελμα του φαρμακοποιού που ανοίγει τόνισε: “Η κυβέρνηση αυτή πέταξε λευκή πετσέτα. Θα πρέπει να συζητήσουμε τους όρους αυτούς…”.