Site icon NewsIT
08:57 | 06.09.17

ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη στο στόχαστρο των Γάλλων

Γαλλοι
Newsit Newsroom

Το αφιέρωμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro στην επίσκεψη του Ε. Μακρόν στην Ελλάδα είναι αρκετά αποκαλυπτικό και για τις προθέσεις που έχουν οι Γάλλοι.

Όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου έχει ιδιαίτερη σημασία για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι άνθρωποι που τον συνοδεύουν δείχνουν ότι οι Γάλλοι έχουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Ειδικά τομείς όπως οι υδρογονάνθρακες, το νερό, αλλά και στρατηγικού τύπου επενδύσεις όπως λιμάνια και υποδομές βρίσκονται στην κορυφή των παράλληλων συνομιλιών που θα διεξαχθούν κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα.

Η Πνύκα μπορεί να είναι ένας τόπος συμβολικός, αλλά φαίνεται ότι η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία και σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, ειδικά σε μια περίοδο ζυμώσεων στην Ε.Ε.

Τι γράφει η γαλλική εφημερίδα

Εδώ και μερικές ημέρες αρχαιολόγοι και Αρχές πρωτοκόλλου ανεβαίνουν στην Πνύκα. Αυτός ο μικρός λόφος που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη είναι διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί εκεί ήπιε το κώνειο ο Σωκράτης, καταδικασθείς σε θάνατο από τους Αθηναίους. Εκεί, επίσης, μερικούς αιώνες αργότερα, το 1959, ο Αντρέ Μαλρό έκανε την ιστορική ομιλία του για την έναρξη φωτισμού της Ακρόπολης.

Η θέα προς τον Παρθενώνα είναι συγκλονιστική από αυτό το σημείο. Και εκεί ακριβώς επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν να κάνει την ομιλία του, δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αυτά γράφει στο άρθρο της η εφημερίδα Le Figaro, για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα επισκεφθούν επίσημα την Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και οι Έλληνες ελπίζουν πολλά από αυτό, σημειώνει η εφημερίδα.

Πέρα από την περιήγηση στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα.

Παρότι γίνεται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές Αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.

«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crédit agricole και η Société générale. Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρσιουμ με τη Γερμανία. Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.

Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.

Όσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.

Όλα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017; «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος. «Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι» προσθέτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version