Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ξεκίνησε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας (25.04.2016) η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το Ασφαλιστικό κατατέθηκε στη Βουλή εν μέσω κινητοποιήσεων από όλους τους κλάδους εργαζομένων.
Η εκκίνηση νομοθέτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου «τσεκούρι» της κυβέρνησης με τις αμφίσημες νομιμότητας διατάξεις, δίνεται στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινών κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Το νέο ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται “λαιμητόμος” για Ταμεία, συντάξεις και επικουρικά καθώς και οι φορομπηχτικές διατάξεις σε εισοδήματα.
Η πρόταση της κυβέρνησης, κατά την κατάθεση για επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας με τον τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», είναι να ακολουθήσει τις κανονικές διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τη νομοθέτησή του.
Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα που έχει γίνει να εισηγηθεί ο υπουργός στην Επιτροπή είναι σήμερα να γίνει η επί της αρχής συζήτηση, αύριο, Μεγάλη Τρίτη να διεξαχθεί ακρόαση φορέων και το απόγευμα ή το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης να διεξαχθεί η επί των άρθρων συζήτηση. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου να γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου, μετά το Πάσχα και ευθείς μετά να εισαχθεί, με την διαδικασία που θα αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η προαναγγελθείσα αυτή «μακρόσυρτη» χρονικά διαδικασία είναι και η απόλυτα προβλεπόμενη για τη νομοθέτηση σύμφωνα με τον ΚτΒ. Σήμερα και μόνο μπορεί ο υπουργός Εργασίας και με την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να την ανατρέψει.
Ο υπουργός Εργασίας με την έναρξης της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, μπορεί, επικαλούμενος την ανάγκη το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι το έκτακτο Eurogroup, την Μεγάλη Πέμπτη, να ζητήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου είτε με την μορφή «κατεπείγοντος» είτε με «επείγουσα» διαδικασία. Αίτημα που θα πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία της κοινής Επιτροπής, δηλαδή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τουλάχιστον.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου με την «κατεπείγουσα» διαδικασία σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε μια συνεδρίαση στην Επιτροπή σήμερα και αύριο να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση. Βεβαίως υπάρχει και η δυνατότητα της ψήφισης του νομοσχεδίου με την «επείγουσα» διαδικασία.
Δηλαδή, με συντμήσεις των χρόνων μεταξύ πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης, ώστε πριν το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία τους τις Επιτροπές και αμέσως μετά την Πέμπτη μετά το Πάσχα να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Οι δύο αυτές δυνατότητες, του «κατεπείγοντος» και του «επείγοντος», πάντως, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται στις κυβερνητικές προθέσεις. Υπάρχουν πάντως ως δυνατότητες από τον ΚτΒ.