Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Προκλητικός Γιλντιρίμ για παραβιάσεις και 8 αξιωματικούς – Ηχηρή απάντηση Τσίπρα!

Προκλητικός Γιλντιρίμ για παραβιάσεις και 8 αξιωματικούς – Ηχηρή απάντηση Τσίπρα!

– Τσίπρας: «Δεν ήταν πάντα εφικτή η υλοποίηση της ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις»
– Γιλντιρίμ: «Η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων [στο Αιγαίο] πρέπει να είναι αμοιβαία»
– Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέκοψε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη για το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών. «Εμείς στην Ελλάδα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε!»
– Γιλντιρίμ: «Ελπίζουμε οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

 

Δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι «Δεν ήταν πάντα εφικτή η υλοποίηση της ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις», ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων [στο Αιγαίο] πρέπει να είναι αμοιβαία».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συνεργασία των δυο χωρών αφήνοντας αιχμές για την επιθετική στάση της Τουρκίας λέγοντας: «Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας: «Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία».

Παίρνοντας τον λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win). Πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος και η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που απευθύνθηκε και στους δυο πρωθυπουργούς, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ξέρετε ότι στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Η Τουρκία έζησε δύσκολες μέρες. Ελπίζουμε οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων»!»

Η απάντηση αυτή του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκάλεσε κάποια δευτερόλεπτα αμηχανίας…

Ο κ. Γιλντιρίμ στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νωρίτερα την σταθερή πεποίθησή του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, από την πλευρά του, μίλησε για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και μοιράζονται την ίδια μοίρα.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Γιλντιρίμ και αφού παρατήρησε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημείωσε: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στη Σμύρνη είχε ανοίξει μια πολύ ευρεία, θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα, προκειμένου να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη αλλά και τη σχέση της συνεργασίας, διότι αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι αυτές οι σχέσεις της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας είναι που μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο λαών».

«Βεβαίως υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αφού επισήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετώπισαν δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα, αλλά, ως καλοί γείτονες, καμιά δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τις δυσκολίες της άλλης, υπογράμμισε: «Στις δυσκολίες οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε».

Τόνισε την ανάγκη και οι δύο χώρες να αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τα θέματα και τις προκλήσεις και είπε χαρακτηριστικά: «Προσβλέπω στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά. Και ακόμα περισσότερο προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με ένα θετικό τρόπο καθότι γνωρίζω ότι οι δικές σας οι σπουδές είναι θετικές σπουδές, είστε μηχανικός και εσείς, όπως και εγώ. Άρα, πιστεύω ότι μπορούμε δούμε με ένα θετικό τρόπο τις δυνατότητες που έχουμε, τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με μια εποικοδομητική διάθεση».

«Είμαστε γείτονες. Έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά που λέει ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας. Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, μόλις πήρε το λόγο.

«Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα», συνέχισε και προσέθεσε: «Έχουμε θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική, με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας, στη Συρία εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, και πιστεύω ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα θετικά που μπορούν να κάνουν με τη συνεργασία τους οι δύο χώρες, οι ευκαιρίες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα και σημείωσε: «Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις οποίες πιστεύω μέσα σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και με μια αντίληψη καλής γειτονίας, διαλόγου και δικαιοσύνης θα μπορέσουμε να επιλύσουμε. Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δύο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε έναν πολύ πραγματιστικό, έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, μπορούμε να αναλύσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων, τόσο των εμπορικών, όσο και των ανθρωπίνων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε